Foto: pexels
Srbija

Ni mame, ni bebe nisu imune na koronavirus

Izvor: 
RTS Čet, 26/03/2020 - 09:03

Neke važne stvari epidemija ne može da odloži, poput obaveznih pregleda trudnica i porođaja. Stručnjaci trudnicama savetuju da ostanu kod kuće i da izlaze samo kada idu na obevezne preglede u zakazanim terminima. Na taj način umanjuju rizik od zaraze na koju nažalost ni mame ni bebe nisu imune.

Koronavirus ne zna za godine - to potvrđuju i dve zaražene bebe u Srbiji. Obe su, uveravaju nadležni, dobro - jedna se leči kod kuće, druga je u bolnici.

"Takva vrsta testiranja je rađena iz mera predostrožnosti jer su novorođenčad bila u porodicama gde je potvrđeno prisustvo virusa, u svim drugim okolnostima ne bi se ni radila bilo kakva ispitivanja takvog tipa", kaže Darja Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Vest o zaraženim bebama nije iznenadila struku. U istom su riziku kao i odrasli, a razlikuju se simptomi i klinička slika.

"Kod dece, ne samo beba, klinička slika je blaga sa vrlo retkim izuzecima. Čuli smo da ima izuzetaka, retkosti su moguće kad je imunodeficijencija u pitanju, urođeni poremećaj iminuteta da i dete može dobiti kliničku sliku", kaže Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova".

Testiraju se i trudnice. Za sada u Srbiji nema pozitivnih na Kovid 19.

"Prema iskustvu kineskih kolega, jako dobra stvar u ovoj priči je da trudnice nisu u riziku za težu formu bolesti, što je bio slučaj sa pandemijskim gripom", kaže Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu.

Za svaki slučaj - bolnice u Srbiji spremne su za prihvat zaraženih trudnica. U Beogradu su, ukoliko postoji sumnja na respiratornu infekciju, nadležne klinike Narodni front i Višegradska. Na ulazu je obavezno ispitivanje simptoma.

"Mi smo spremni i za porođaje sa potvrđenim i sumnjivm slučajevima, odredili smo posebnu izolacionu salu za eventualno carske rezove, poseban boks za ovakve pacijente", kaže dr Aleksandar Stefanović iz GAK "Višegradska".

Nijedna studija do sada nije dokazala da su trudnice osetljivije na virus u odnosu na ostatak populacije, niti da virus mogu da prenesu na plod.

 
MarketingNajnovije vesti