• Nikad više novca za energetski ugrožene kupce struje i gasa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Budžetom za 2023. godinu obezbeđeno čak tri puta više novca za one koji imaju pravo na besplatnu struju, gas i topoltnu energiju- četiri  milijardi dinara.

    Vlada Srbije usvojila je danas novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu, odnosno dokument o tome ko ima prava na jeftinu struju, gas i toplotnu energiju, a tiče se domaćinstava sa minimalnim mesečnim prihodima. Za ovu namenu kako je potvrđeno „Politici” iz Ministarstva energetike obezbeđeno je nikada više sredstava.

    Sa sadašnjih 1,3 milijrde dinara budžet je povećan na četiri milijarde što je tri puta više.

    Cilj je da novom uredbom što veći broj energetski ugroženjih kupaca ostvari ovo pravo.

    U Ministarstvu energetiku ističu da je povećan prag ukupnog prihoda domaćinstava koje imaju pravo na ovu svojevrsnu subvenciju države. Dodata je i kateogrija primaoca uvećanog dodatka tuđu negu i pomoć. Sa svim ovim promenama omogućeno je da sa postojećih prosečnih oko 68.000 ugroženih kupaca, borj poveća na oko 191.000. Za energetsku zaštitu tih kupaca biće potrebno četiri milijarde dinara u 2023. godini, koliko je predloženo i novim budžetom.

    Kod seoskih domaćinstava nema kriterijuma površine stambene jedinice. Dospeli dug, takođe, ne isključuje pravo na status energetski zaštićenog kupca, što do sada nije bio slučaj.

    Zahtev za ove povlastice svake godine se podnosi jedinicama lokalne samouprave prema mestu prebivališta.

    Upitani ko konkrektno ima pravo na besplatan gas, struju i grejanje preko toplana, u ministarstvu odovaraju da je za dvočlano domaćinstvo propisano 160 kilovat časova električne energije,  462 kilovata gasa u zimskim mesecima i 50 odsto toplotne energije. Dvočlano domaćinstvo koje bi da ostvari ovo pravo ne sme da ima mesečna primanja veća od 33.402 dinara.

    Kada je reč o tročlanom domaćinstvu dozvoljena je potrošnja od 160 kilovata električne energije, 462 kilovata gasa, ali primanja ne smeju ukupno da pređu 45.729 dinara.

    Budžetom za 2023. godinu obezbeđeno čak tri puta više novca za one koji imaju pravo na besplatnu struju, gas i topoltnu energiju- četiri  milijardi dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija