Srbija

Nina Edwards Anker: Klimatska kriza je problem koji zahteva saradnju na globalnom nivou

Izvor: 
KomunikArt Čet, 06/10/2022 - 13:47Nina Edwards Anker će na na predstojećem Kongresu “Održiva arhitektura – Energetska efikasnost”, od 7. do 9. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, biti jedna od najvećih zvezda među deset gostujućih predavača.  Kao profesionalac za arhitekturu i dizajn enterijera predavala je na Pratu, Parsonsu, Školi za arhitekturu i dizajn u Oslu, Institutu Sotbi i Univerzitetu u Njujorku Galatin. Ranije je bila arhitekta u firmama Pei, Cobb, Freed, Oven & Mandolfo u Njujorku; u Oslu, Norveška, radila je kao arhitekta za MMV Arkitekter i a-lab. Doktorirala je na Školi za arhitekturu i dizajn u Oslu i magistrirala na Harvardskoj postdiplomskoj školi za dizajn. Sa njom razgovaramo o predstojećem Kongresu u Beogradu.

Po čemu je za vas značajan predstojeći Kongres?

 Nedostaje nam znanja. To je naš suštinski problem, nakon koga dolaze svi drugi problemi implementacije. Ali sve počinje od deljenja znanja i volje za saradnjom, koja treba da bude internacionalna i kros-kulturna. Klimatska kriza je globalni problem koji zahteva intervenciju i saradnju na globalnom nivou. Arhitekte mogu da se udružuju širom planete kako bi se suočili s ovom krizom i povećaju svoj uticaj. Internacionalizacija Instituta za pasivne kuće je dobar primer. Svaki arhitekta bi trebalo da bude obrazovan u skladu sa osnovnim principima pasivnih kuća.

Kakav će biti fokus vašeg predstavljanja u Beogradu?

Fokus će biti na tome kako arhitekte mogu da kreiraju održive prostore koji unapređuju živote ljudi. Ne možemo se koncentrisati na održivost a da ne razmotrimo način na koji će ona uticati na ljudsko iskustvo. Održiva arhitektura spaja brigu za planetu i brigu za ljude. Samo uz ovakav pristup možemo dovoljno brzo da napravimo adekvatne promene.

Na koji način se u vašoj svakodnevnoj arhitektonskoj praksi bavite ovim temama?

Istražujemo materijale za netoksične prostore – na primer netoksične pene za oblaganje nameštaja ili biomaterijala za osvetljenje. Takođe se bavimo priuštivim eko stanovanjem – to je pilot projekat za fleksibilne domove koji bi bili izgrađeni od održivih i ekonomski isplativih materijala. Solarnom arhitekturom kako bismo eliminisali gas i naftu, naročito kako bismo bili nezavisni od drugih zemalja i otporniji na česte nestanke struje zbog nestabilnog vremena.

Kako vidite budućnost arhitekture u kontekstu svih ovih pobrojanih izazova?

Moramo da uvedemo radikalne promene u urbanom planiranju, uz bicikle, električna vozila i infrastrukturu javnog prevoza. Moraju se primeniti državne regulative za građevinske standarde u skladu sa ekološkim standardima. To polako počinje da se događa u Njujorku.
MarketingNajnovije vesti