• „Njive se pale jer zemljoradnici nemaju para za oranje“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U proteklih desetak dana svedoci smo toga da na njivama gore kukuruzni ostaci umesto da strnjika bude zaorana.
    Profesor Miroslav Malešević kaže za „Dnevnik“ da ne treba da čudi što se njive puše jer zemljoradnici nemaju para za oranje, a i velika suša otežava posao.
     
    „Zemlja je suva i u uslovima suše teško je orati ostatke posle berbe kukuruza jer je potrebna dobra mehanizacija koju ratari nemaju. Za oranje u uslovima suše treba duplo više goriva nego kada je zemlja vlažna, a poljoprivrednici ne dobijaju odgovarajuću subvenciju za gorivo, kao što im nije dovoljno ni 4.000 dinara za obradu zemlje do 20 hektara“, navodi Malešević.
     
    On ne opravdava zemljoradnike koji pale kukuruzišta posle žetve, ali ističe da to čine oni koji obrađuju male posede, koji su, doduše i najbrojniji u poljoprivrednoj proizvodnji.
     
    „Bar 80 odsto ratara zna da ne treba paliti njive jer visoka temperatura šteti stukturi zemljišta, ali nemaju izlaz. Zaoravanjem se poboljšava vodni režim zemljišta, stvara se rastresit sloj na površini oranice koji sprečava isparavanje vlage. Dokazano je da plodna oranica na kojoj je strnjika zaorana na vreme, u toku jesenjeg oranja ima čak dva do dva i po puta više vlage od one na kojoj to nije urađeno“, kaže Malešević. 
     
    Podseća i da se zaoravanjem izaziva i nicanje korova, koji se kasnije može lakše uništiti.

    U proteklih desetak dana svedoci smo toga da na njivama gore kukuruzni ostaci umesto da strnjika bude zaorana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija