Foto: Pixabay
Srbija

Nova ekonomija: I opremanje lokacije za fabriku vakcina bez javnog tendera

Izvor: 
N1/Nova ekonomija Uto, 17/08/2021 - 19:25Beogradska Direkcija za građevinsko zemljište i izradnju dodelila je posao opremanja lokacije za fabriku vakcina u Zemunu grupi ponuđača koju čine Ras Inženjering Niskogradnja, DC "Energocoop", Resa gradnja, Biodekor i preduzetnička agencija "GEO SPES", piše Nova ekonomija.

Javna nabavka je sprovedena kao pregovarački postupak bez javnog poziva, što je jedna od najnetransparentnijih tenderskih procedura, a kao razlog za to navodi se da su u pitanju „radovi koji su značajni za suzbijanje epidemije koronavirusa“, navodi Nova ekonomija.

U pitanju su hitni radovi na izradnji komunalne infastrukture koju je neophodno realizovati u hitnom postupku, piše u odluci.

U odluci se navodi da je poziv za pregovaranje upućen i na adrese firmi „Unogradnja“, „Strabag“, JKP Beograd put i „Ras inženjering“, za koje je Direkcija ocenila da takođe imaju kapacitete za realizaciju ovog posla.

Ponuda firmi kojima je na kraju dodeljen posao ocenjena je kao ekonomski najpovoljnija, a ukupna cena za izvođenje radova je 1,66 milijardi dinara sa PDV-om (1,39 milijardi bez PDV-a). Rok za izvođenje radova na opremanju lokacije je 120 dana.

Ponuda koje su dale ove firme je bila jeftinija od prijave grupa javnih preduzeća (JKP „Beograd put“, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JKP „Zelenilo-Beograd“, „Elektroizgradnja“), a koja je za posao ponudila cenu od 1,47 milijardi dinara (bez PDV-a).

Procenjena vrednost javne nabavke iznosila je 1,46 milijardi dinara, pa je ponuda javnih preduzeća ocenjena kao „neprihvatljiva“.

Od firmi koje su dobile posao, veći deo njih je, prema navodima Nove ekonomije, angažovan i na drugim značajnim gradskim projektima, pa su tako „Ras inženjering niskogradnja“, DC Energocoop i Resa gradnja, zajedno sa JKP „Beograd put“ dobile posao izgradnje pristupnih saobraćajnica oko nove autobuske stanice koja se gradi u novobeogradskom bloku 42.

Ras Inženjering niskogradnja i Resa gradnja su takođe u grupi ponuđača koja je dobila posao izgradnje novog parkirališta „Zemun“.

Poslovni prihodi kompanije RAS Inženjering Niskogradnja u 2020. godini iznosili su 7,02 milijarde dinara, a u 2012. godini nešto preko 250 miliona dinara.

Poslovni prihodi ove kompanije uvećani su 26 puta u poslednjih osam godina.

Izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije za fabriku vakcina poverena je Institutu za puteve Beograd, a kontrola tehničke dokumentacije Javnom komunalnom preduzeću „Beograd put“ i firmi „Šidprojekt“.

Fabrika u kojoj će se prvo pakovati „sinofarm“ vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova.

Planirana mesečna proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke“ srpska strana će obezbediti zemljište i infrastrukturu, navedeno je ranije iz Grada Beograda.

Vlada Srbija je u maju izdvojila oko 16 miliona evra za izgradnju ove fabrike, а izdvojena sredstva prosleđena su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kako bi se izradila potrebna tehnička dokumentacija, izgradila saobraćajna i komunalna infrastruktura i rešili imovinsko-pravni odnosi.

 
MarketingNajnovije vesti