Guča Foto: I. Svickova
Srbija

Nova pravila za Sabor u Guči: Iz ugostiteljskih objekata može da se čuje samo truba

Izvor: 
Euronews Srbija/RINA Čet, 12/08/2021 - 14:23Sve je spremno za održavanje jubilarnog 60. po redu Sabora trubača u Guči, koji će se ove godine usled epidemije koronavirusa održati pod drugačijim okolnostima. Kontrola saboraša vršiće su u tri prstena. Prvi punktovi biće postavljeni u Čačku i Lučanima.

"Ukoliko posetioci, na primer, iz Beograda, imaju neki od potrebnih dokumenata, a to su potvrda da su preležali kovid, potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, ne staju na punktove na prvom prstenu. Samo oni koji su krenuli bez papira, staju kako bi se izvršilo njihovo besplatno antigensko testiranje. Negativni dobijaju narukvicu koju posle pokazuju redarima", rekao je za Rinu Milija Milenković koordinator kontrolnih punktova.

Put vas vodi dalje ka Guči, gde će na samom ulazu biti postavljeno sedam punktova i tu se kontrolišu svi posetioci.

"Tu se svi zaustavaljaju i pokazuju potrebnu dokumentaciju ili narukvicu. Kontrole će zaista biti rigorozne, jer nam je u cilju da na svaki mogući način da sprečimo širenje koronavirusa", rekao je Milenković.

U centru Guče biće postavljena "branjena zona" gde će saboraši takođe biti kontrolisani, ali ne samo zbog koronavirusa već i zbog vraćanja Sabora korenima i tradiciji.

"Neće biti divljih orkestara, nedozvoljenih supstanci. Pa čak i svi izrazito neprikladno obučeni biće vraćeni. Iz svih ugostiteljskih objekata moći će da se čuju samo zvuci trube, ko to prekrši moraće da plati izuzetno visoke novčane kazne", naglašava Milenković.

Podizanje saborske zastave zakazano je za petak u 11 časova, a Sabor trubača će trajati do nedelje kada će se održati glavno takmičenje.

 
MarketingNajnovije vesti