• Nova skupština do 25. jula, vlada do 25. oktobra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Novi saziv parlamenta Srbija bi trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, zakazanih za 21. juni, a imajući u vidu da RIK ima 96 sati da proglasi njihove konačne rezultate. 

    Dakle, konačni rezultati izbora trebalo bi, ukoliko ne bude nekih značajnijih nepravilnosti, da se potvrde do 25. juna, a onda bi sednica skupštine trebalo da se održi u roku od 30 dana. 

    Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta – u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta.

    To znači da nova vlada Srbije mora da bude formirana najkasnije do 25. oktobra. 

    Datum izbora dogovoren je juče na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima stranaka koje će na njima učestvovati, pošto su predizborne radnje za izbore, koji su bili raspisani za 26. april, prekinute zbog epidemije korona virusa. 

    Za 26. april bio je donet i Rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike, a novi se očekuje 11. maja, kada je predviđeno da nadležne komisije nastave izborne radnje. 

    RIK je do sada proglasio liste Aleksandar Vučić – Za našu decu, Ivica Dačić – SPS-JS – Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj – SRS, Savez Vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhistički front) – Žika Gojković, Ujedinjena demokratska Srbija (Vojvođanski front, Srbija 21, LSV, SMS, GDF, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija), Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici, Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca. 

    Između ostalih, učešće na izborima su najavile još i DSS, Nova stranka, LDP, dok je Savez za Srbiju do sada ostao pri bojkotu. 

    Novi saziv parlamenta Srbija bi trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, zakazanih za 21. juni, a imajući u vidu da RIK ima 96 sati da proglasi njihove konačne rezultate. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]