Covid Foto: pixabay
Srbija

NOVA:RS: Korona statistika - Koliko je zapravo zaraženih u Srbiji

Izvor: 
nova.rs Pon, 18/01/2021 - 18:58

Epidemiološki podaci koje nam svakoga dana saopštavaju o broju zaraženih i testiranih, sami po sebi, ne znače mnogo. Broj testiranih varira, a sa njime i broj zaraženih. Analizom javno dostupnih podataka sa portala covid19.rs dolazimo do nešto potpunije slike o toku epidemije. Ujedno, podsećamo se i toga koliko je testiranje bilo nemoguća misija na samom početku naše srpske kovid epopeje, piše Nova.rs.

Nove brojke stigle su danas u 15 časova. Dočekao nas je novi blaži porast broja zaraženih. U protekla 24 časa u Srbiji je, od posledica zaraze koronavirusom, umrla 21 osoba. Zaraženo je još 1.578 građana, dok je juče ta cifra iznosila 1.317.

Na respiratorima se nalaze 182 osobe. Testirano je ukupno 9.040 građana. Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih danas iznosi 17,4. Ovaj postotak poslednjih desetak dana, ipak, nije zanemarljiv i varira između 15 i 20 procenata.

Zvanična statistika nam pokazuje da je, kada je reč o procentu zaraženih osoba u odnosu na broj testiranih, tokom prethodnog meseca najgori datum bio 7. decembar. Tada je taj procenat iznosio čak 41,77 – bilo je 6.557 zaraženih i 15.697 testiranih. Statistika u tekućem mesecu kao najalarmantniji datum beleži 2. januar. Tada je bilo 7.267 testiranih i 1.907 zaraženih. Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih tada je iznosio 26,21.

Od početka pandemije, odnos broja zaraženih i testiranih bio je najnepovoljniji 24. marta – i tada je iznosio 61,36 posto. Uveliko smo bili u vanrednom stanju, uz minimalan broj testiranih. Tog datuma je testirano samo 88 pacijenata, a registrovana su 54 pozitivna slučaja.

13.512 – to je naveći broj testiranih u ovom mesecu i zabeležen je 6. januara. Tada su registrovana 2.882 zaražena pacijenta.

Najviše testiranih od početka pandemije u jednom danu bilo je 1. decembra – tada je na koronu testirano 22.837 građana. Taj datum vodi se i kao dan sa najviše zaraženih u toku pandemije 7.999.

Kada kažemo testiranih, u ovoj statistici ne vidimo o kojim testovima je reč – nema precizno registrovanih PCR i serološkoh testova. U više navrata od članova Kriznog štaba slušali smo različite interpretacije o tome koji se testovi računaju i svrstavaju u ovu statistiku.

Dva bitna datuma u toku pandemije su početak vanrednog stanja 16. mart i njegov kraj 6. koji je ozvaničen 6. maja. Prvog dana vanrednog stanja registrovana su 33 testirana pacijenta, 9 pozitivnih i nijedan preminuli. Tada je procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih iznosio 27,27 posto.

Kraj vanrednog stanja dočekali smo uz 114 zaraženih i 6.196 testiranih i troje umrlih. Procenat zaraženih u odnosu na procenat testiranih tada je iznosio 1,84.

Priča o preminulima je posebna i naročito osetljiva tema. Ako je verovati zvaničnim podacima, najcrnji datim je bio 4. decembar, kada nam je saopštena cifra od 69 novih žrtava korone.

Tema koja diže pritisak i prašinu je i broj umrlih zdravstvenih radnika – medicinskih sestara, lekara i farmaceuta. Sindikati navode da smo ih zbog korone izgubili više od 100. Zvaničnu statistiku i validan odgovor na to kako smo ih izgubili još uvek nemamo. Jedino što imamo su obećanja da će taj problem biti stručno analiziran, ali ne zna se kada ćemo saznati rezultate te analize…
MarketingNajnovije vesti