Novac
Srbija

Novčanice rizične u vreme epidemije, upotreba platnih kartica u Srbiji povećana

Izvor: 
RSE Čet, 02/04/2020 - 17:37

Novčanice koje se koriste u Srbiji nije moguće dezinfikovati jer bi to značilo njihovo oštećivanje, objašnjavaju za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Postoji međutim niz saveta i preporuka kojima se smanjuje rizik da upravo one budu uzrok zaraze korona virusom.

Pre svega, kako je za RSE rečeno u NBS, građani bi trebalo da što manje koriste gotov novac i da, koliko mogu, izbegavaju neposredan kontakt sa osobom kojoj plaćaju.

"Novčanice su, zbog svojih fizičkih karakteristika i usled mnogo veće cirkulacije među ljudima, mnogo izloženije različitim bakterijama i virusima koji se mogu zadržati na njima, a zatim preneti na ruke ljudi koji ih koriste i kasnije potencijalno uneti u organizam", navodi se u pisanoj izjavi NBS za RSE.

U Narodnoj banci istovremeno apeluju da se i kod plaćanja karticom, vodi računa da ona ne napusti ruke vlasnika, čime se, kako navode, smanjuje rizik od "kontakta sa drugim ljudima i površinama na kojima bi mogle da se nađu čestice virusa".

Prema podacima Vojvođanske banke, jedne od nekoliko velikih banaka koje posluju u Srbiji, upotreba platnih kartica i servisa elektronskog i mobilnog bankarstva poslednjih dana povećana je za trećinu u odnosu na prethodni period.

Udruženje banaka Srbije navodi da veći broj plaćanja putem interneta beleže i druge banke koje posluju u Srbiji.

Iako je plaćanje karticom ili putem interneta opcija za mnoge, iz različitih razloga to nije moguće za sve građane Srbije i mnogi su u svakodnevnom kontaktu sa gotovinom.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) glasi da se posle kontakta sa novčanicama, operu ruke. "To je dobra higijenska praksa", rekla je 9. marta predstavnica SZO Fadela Čaib (Chaib) za portal MarketWatch.

Opširnije na sajtu RSE.

 MarketingNajnovije vesti