• Novinarska udruženja: Ugrožena bezbednost novinara Dinka Gruhonjića i njegove porodice

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo najnovije pretnje programskom direktoru NDNV-a, novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.

    Udruženje poziva nadležne organe da hitno reaguju i zaštite kolegu Gruhonjića i sve članove njegove porodice.

     „Dinko Gruhonjić je u više navrata bio meta napada i pretnji, a u poslednjim koje su se desile juče, eksplicitno se preti i članovima njegove porodice – deci, supruzi i sestri“, piše u saopštenju NDNV-a.

    Kako se navodi, između ponoći i jedan sat 25. aprila osoba koja se predstavila kao Srbin i četnik je putem društvene mreže Fejsbuk u više navrata uputila pretnje Dinku Gruhonjiću i članovima njegove porodice najvulgarnijim izrazima, optužujući ga da je „izdajica“.

    Dodaje se da je ista osoba u više navrata pokušala i da ga pozove putem Fejsbuk mesindžera.

    „Krajnje je vreme da policija i tužilaštvo počnu da primenjuju zakone i procesuiraju odgovorne za crtanje mete na čelu Dinku Gruhonjiću i za ugrožavanje bezbednosti njegove porodice. Javnosti skrećemo pažnju da je o svemu obavešteno nadležno tužilastvo, a NDNV očekuje da će ovaj put vinovnici pretnji konačno biti privedeni pravdi“, piše u saopštenju.

    Osudama se pridružilo i Udruženje novinara Srbije. Oni pozivaju Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da otkrije ko Gruhonjiću ugrožava sigurnost.

    U skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara Gruhonjić je podneo krivičnu prijavu tužilaštvu. UNS traži da policija i tužilaštvo efikasno postupe, otkriju počinioca i urade procenu bezbednosti Dinka Gruhonjića.

    UNS poziva da se povodom ovog incidenta oglase Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara i Stalna radna grupa za bezbednost novinara.

    Gruhonjić često dobija pretnje preko društvenih mreža, a novembra 2020. godine nepoznati počinioci su na ulazu zgrade u kojoj živi ispisali grafite čiji je sadržaj bio prepun nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

     

    Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je danas osudilo najnovije pretnje programskom direktoru NDNV-a, novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]