• Novine za roditelje u plaćanju vrtića: Puna cena i kada dete ne ide u vrtić, popust samo pod jednim uslovom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za izostanak deteta iz vrtića roditelji će ubuduće plaćati punu cenu, a ne kao do sada 50 odsto, predviđeno je novim Pravilnikom o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji je donelo Ministarstvo prosvete.

    Umanjenje će moći da ostvare samo ukoliko donesu potvrdu od lekara – pedijatra, da je dete zbog bolesti bilo odsutno, ili će tokom leta izostanak moći da pravdaju rešenjem o godišnjem odmoru. U tim situacijama mogu da računaju na umanjenje od 50 odsto. 

    Pravilnikom je još predviđeno da se, u slučaju zatvaranja predškolske ustanove zbog više sile  – ratnog i vanrednog stanja, usluga ne naplaćuje.

    Roditelji su oslobođeni plaćanja računa za vrtić i kada se ustanova renovira, a detetu nije obezbeđen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograničenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji.

    Prepolovljene račune roditelji će dobiti i ukoliko dete ne dolazi u vrtić zbog preporučenih mera koje ustanova sprovodi radi sprečavanja širenja zaraze, piše Euronews.

    Čuvanje mesta u vrtićima

    Nadležni tvrde da je cilj da se stane na put čuvanju mesta u vrtićima. Da roditelji često upisuju decu u jaslice, kada je izvesnije da će dobiti mesto, ne dovode mališane i u Beogradu umesto 5.603 dinara mesečno plaćaju pola računa. Tako sačuvaju mesto do polaska deteta u vrtić, kada je u mnogim beogradskim opštinama nemoguće dobiti mesto.

    Sa druge strane, ubuduće kada mame i tate imaju slobodan dan, slobodne bake i deke da čuvaju decu, moraće da plate punu cenu bez umanjenja. Pravilnikom je ostavljena još jedna opcija, da izjavom roditelji mogu da pravdaju deset dana izostanka deteta godišnje. Tih deset dana ne mogu biti vezani.

    I do sada su roditelji kada dete ne ide pet radnih dana u vrtić, morali da imaju potvrdu pedijatra da je dete zdravo. Sada će na toj potvrdi morati da piše i period izostanka, da bi roditelji mogli da dobiju umanjenje računa.

    Dodatno opterećenje rada u grupi

    Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Bosiljka Jovanović strahuje da će zbog novog Pravilnika da se poveća dolazak dece i da će biti dodatno otežani uslovi za rad u grupama u kojima su upisana deca preko normativa.

    „U grupama gde su predškolci dešava se da imamo grupu i po ili čak dve u jednoj radnoj sobi. Kao razlog zašto se upisuje toliko dece navodili su da je prosek dolaženja manji. Mislim da će Pravilnik povećati prosek dolaženja dece i da će uslovi za rad u tim grupama biti otežani“, rekla je Jovanović.

    Ona je za Euronews Srbija pojasnila da Pravilnik nastao kako bi se izjednačila cena vrtića u Srbiji, jer je do sada bila praksa da manje lokalne samouprave imaju višu ekonomskiu cenu vrtića u odnosu na Beograd.

    „Krenulo se u izradu Pravilnika da bi se cena vrtića ujednačila. Mi smo kao sindikat imamo primedbu da sada kada se primenjuju mere za suzbijanje širenja virusa, roditelji mogu da ostave dete kod kuće i da dobiju umanjenje računa. To je usvojeno“, naglasila je ona.

    Kako će se donošenje novog Pravilnika odraziti na rad grupa u kojima je upisano mnogo više dece od normativa, tek će da se vidi. Vrtić „Lane“ u Kaluđerici u predškolskoj grupi ima upisano više od 50 mališana. Svi su oni u jednoj radnoj sobi. Isti broj predškolaca upisan je i u drugom državnom vrtiću „Veseljko“ u tom naselju. 

     

    Za izostanak deteta iz vrtića roditelji će ubuduće plaćati punu cenu, a ne kao do sada 50 odsto, predviđeno je novim Pravilnikom o merama za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama, koji je donelo Ministarstvo prosvete.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija