Gorivo na pumpi Foto: Rawpixel
Srbija

Novo poskupljenje: Nove cene goriva koje važe do kraja meseca

Izvor: 
Danas/Blic Pet, 24/06/2022 - 14:56Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas cene goriva za ovu nedelju.

Evrodizel će se od 15 sati danas do kraja meseca prodvati po ceni od najviše 212 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za najviše 201 dinara za litar. To znači da su i dizel i benzin poskupeli za tri dinara.

Еvrodizel je prošle sedmice koštao 209 dinara a benzin 198 dinara za litar.

Vlada Srbije produžila je pre dve sedmice trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30.juna. To praktično znači da će država do kraja meseca formirati cenu goriva, a vrlo je moguće da će ta uredba biti produžena tokom leta.

 
 
 
Barel jutros 110 dolara

Cena nafte danas je na evropskom tržištu 110 dolara za barel, i poslednjih dana beleži kontinuirani pad. Pre desetak dana barel je dostizao cenu i do 124 dolara. Najave međunarodnih finansijskih institucija sada idu u pravcu da treba očekivati još veće cene.

Američka investiciona banka Goldman Saks smatra da već visoke cene nafte i benzina treba ovog leta još više da porastu kako bi se podstakla nova proizvodnja "crnog zlata" i obeshrabrila potrošnja.

Banka sa Vol Strita sada predviđa da će cena sirove nafte Brent u proseku iznositi 140 dolara po barelu u periodu između jula i septembra, u odnosu na prethodnu prognozu od 125 dolara po barelu.

 

 
 MarketingNajnovije vesti