Učionica Foto: pixabay
Srbija

NVO predlaže uvođenje bodovanja pri zapošljavanju nastavnika

Izvor: 
Beta Sre, 12/01/2022 - 21:10Nevladina organizacija "Nauči me" pokrenula je inicijativu "Pošteno do posla" za usvajanje kriterijuma koji bi sprečili da radno mesto nastavnika može biti "kupljeno, poklonjeno ili oteto".
 
Cilj je da odluka o zapošljavanju bude u isključivoj nadležnosti direktora škola.
 
"Obrazovanje na hiljade i hiljade naših đaka nastaviće da bude prepušteno slučaju i samovolji direktora škola, ukoliko se najavljeno zapošljavanje preko 2.500 nastavnika, ne sprovede prema jasnim kriterijumima za zapošljavanje u prosveti", naveli su iz te organizacije.
Upozorili su da samo osam škola u Srbiji ima dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se rukovodi konkursna komisija za prijem novih radnika.
 
"To omogućava korupciju i ograničava javnost u radu škola koje se finansiraju iz budžeta. To takodje dovodi do toga da umesto nastavnika sa dužim radnim stažom i dokazanim rezultatima u stalni radni odnos budu primljeni oni sa manje kompetencija i kvalifikacija", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da trenutni zakonski okvir ne nudi kriterijume za zapošljavanje već da nastavnike bira direktor škole, diskrecionom odlukom.
 
Organizacija "Nauči me" uputila je početkom meseca apel predsednici Vlade Srbije, skupštinskom Odboru za obrazovanje i Ministarstvu prosvete da se zakonom reguliše zapošljavanje nastavnika u stalni radni odnos i da se za to uvedu jasni kriterijumi.
 
Predsednik organizacije "Nauči me" je profesor Milan Petrović iz Niša koji je odbijen za stalno zaposlenje u Gimnaziji "Svetozar Marković" iako je proglašen za jednog od najboljih edukatora u Srbiji.
 MarketingNajnovije vesti