wikimedia
Srbija

Obezbeđene dodatne doze vakcina protiv gripa

Izvor: 
RTV Uto, 29/12/2020 - 14:04

U skladu sa velikim interesovanjem građana za vakcinaciju protiv gripa, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" obaveštava da je obezbeđena dodatna količina vakcina, za sve one koji su zainteresovani da je prime. Dostupne su dve vrste vakcina: trovalentna, proizvođača Instituta "Torlak" i četvorovalentna vakcina, koju mogu primiti i osobe starije od 65. godina, odnosno sve osobe starije od 6 meseci života.

Sve vakcine protiv sezonskog gripa su besplatne za sve građane, a dostupne su na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

Sezona vakcinacije protiv gripa 2020/2021. godine otpočela je 1. oktobra 2020. i do sada je u Srbiji vakcinisano više od 400.000 osoba, što je rekordan broj, odnosno oko 100.000 osoba više nego prošle godine. U skladu sa tim, na teritoriji naše zemlje, još uvek nije laboratorijski potvrđen virus gripa.

Vakcinaciju protiv gripa treba obaviti što pre, jer predstavlja najznačajniju meru prevencije ovog oboljenja, koja se sprovodi u cilju očuvanja zdravlja stanovništva, a istovremeno i sprečavanja širenja virusa u osetljivim kategorijama, porodici, kolektivu i populaciji.

To se pre svega odnosi na osobe sa hroničnim poremećajima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, osobe sa različitim metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost sa BMI> 40), bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), primaoce transplantata. Takođe, vakcinu protiv gripa mogu primiti i sva lica starija od 6 meseci života.

Vakcinacijom se sprečava obolevanje od gripa, kao i pojava teških kliničkih formi gripa, praćenih različitim komplikacijama, koje za posledicu mogu imati i smrtni ishod.
MarketingNajnovije vesti