• Objavljena svetska lista zemalja prema broju pušača: Srbija u samom vrhu, zauzela visoko šesto mesto

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mapa objavljena na sajtu World Population Review prikazuje koje zemlje na svetu imaju najveći postotak pušača.

    Najveće stope pušenja su u jugoistočnoj Aziji i balkanskom regionu Evrope, navodi se na stranici World Population Review. U top 10 država sveta po broju pušača nalazi se Srbija koja zauzima šestu poziciju. Kako se navodi, puši 40,6 odsto stanovništva, od čega muškarci čine 40, a žene 41,2 odsto.

    Zapadnoevropske zemlje i Severna i Južna Amerika imaju tendenciju da imaju niže stope pušenja, međutim, to nije uvek zagarantovano, jer se ispostavilo da Čile ima jednu od najvećih stopa pušenja na svetu.

    U mnogim zemljama južne i jugoistočne Azije stopa pušenja je vrlo visoka za muškarce i vrlo niska za žene. U Indoneziji, na primer, stopa pušenja muškaraca je 70,5 odsto, a stopa pušenja žena je 5,3 odsto.

    Generalno, stope pušenja su se smanjile širom sveta zbog povećane edukacije o efektima duvana i kampanja protiv pušenja. U Velikoj Britaniji u 2000. godine stopa pušenja iznosila je 38 odsto, od tada je pala na 19,2 odsto.

    Nauru ima najveću stopu pušenja na svetu sa 52,1 odsto. Žene puše nešto više od muškaraca u Nauruu (52,6 odsto prema 51,7 odsto).

    Drugu najveću stopu beleži država Kiribati, čiju stopu od 52 odsto ukupno čini 68,6 odsto muškaraca i 35,5 odsto žena.

    Lista od 10 zemalja s najvećom stopom pušenja obuhvata: Nauru, Kiribate, Tuvalu, Mjanmar, Čile, Liban, Srbiju, Bangladeš, Grčku i Bugarsku.

    Mapa objavljena na sajtu World Population Review prikazuje koje zemlje na svetu imaju najveći postotak pušača.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]