Digitron olovka Foto: pixabay
Srbija

Obradović o platnim razredima: Odlažemo za 2025. godinu

Izvor: 
Beta Uto, 07/12/2021 - 12:33Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je da se predloženim izmenama seta zakona o platama u javnim službama rok za primenu sistemskih zakona pomera za 2025. godinu.
 
Obradović je izrazila  nadu da će do tada biti završene sve pripreme i analize.
 
Ministarka je u Skupštini rekla da je funkcionisanje sistema plata podeljeno između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva finansija i da je njihova saradnja bila kontinuirana.
 
"Ponekad ni najbolja namera ne može da se sprovede u delo. Složena epidemiološka situacija nije se stišavala i naše aktivnosti bile su usmerene na pomoć građanima i privredi", rekla je Obradović.
 
Ministarka je navela razloge zbog kojih država nije uspela da se bavi reformom javne uprave.
 
"Reforme sistema plata su kompleksne i moraju da budu prihvaćene od korisnika, a te reforme su uvek zahtevale dodatnu masu sredstava", rekla je Obradović.
 
Ministarka je navela niz poslova koje država treba da uradi, od kataloga radnih mesta do jedinstvenog sistema za obračun plata, i izrazila nadu da će do 2025. taj posao biti urađen.
 
Primena Zakona o izmenama zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru već je odložen sa 2021. na 2022. godinu, a sada bi poslanici trebalo da taj rok odlože za još četiri godine.MarketingNajnovije vesti