Svi mali proizvođači biljnih prehrambenih proizvoda od 1. marta će moći i na kućnom pragu da prodaju domaće specijalitete legalno. Način na koji će to moći da rade reguliše Pravilnik o uslovima higijene hrane, koji se odnosi na male subjekte u poslovanju hranom biljnog porekla. Gazdinstva koja se bave prodajom ajvara, pekmeza, sušenog voća ili sokova neće morati da ispunjavaju stroge uslove poslovanja, ali će biti u obavezi da se registruju kao preduzetnici i da plaćaju paušalni porez. Koliko će taj namet koštati zavisi od obima proizvodnje i mesta u kojem posluju, ali će morati da izdvoje minimum 10.000 dinara mesečno poreza i doprinosa.
– Našem Zakonu o bezbednosti hrane ostavljena je mogućnost da se podzakonskim aktima dozvole određena prilagođavanja i odstupanja za prerađivače koji se bave preradom malih količina hrane biljnog porekla – govori Nadlački. – To je praksa i u EU. Cilj je da se malima omoguće lakši uslovi, a da se ne ugrozi bezbednost. Proizvođači će biti podeljeni u dve grupe. Na one koji imaju preradu na poljoprivrednom gazdinstvu i na one koji to rade u objektima malog kapaciteta.
Prema rečima Nadlačkog, svi koji se bave proizvodnjom na poljoprivrednim gazdinstvima, moraju da prerađuju isključivo svoje proizvode, koji su tu i nastali. Oni proizvođači koji se bave i otkupom, to moraju da rade u objektima malog kapaciteta. To znači da će im biti dozvoljeno 50 odsto sirovine od otkupa, a ostalo iz sopstvene proizvodnje. Uz to, svi koji se bave preradom u gazdinstvima, svoje proizvode moći će da prodaju u opštini gde se nalaze i u lokalnim mestima. Dok će oni koji budu proizvodili u objektima malog kapaciteta, to moći da rade na teritoriji čitave zemlje.
SVI mali proizvođači biljnih prehrambenih proizvoda od 1. marta će moći i na kućnom pragu da prodaju domaće specijalitete legalno. Način na koji će to moći da rade reguliše Pravilnik o uslovima higijene hrane, koji se odnosi na male subjekte u poslovanju hranom biljnog porekla. Gazdinstva koja se bave prodajom ajvara, pekmeza, sušenog voća ili sokova neće morati da ispunjavaju stroge uslove poslovanja, ali će biti u obavezi da se registruju kao preduzetnici i da plaćaju paušalni porez. Koliko će taj namet koštati zavisi od obima proizvodnje i mesta u kojem posluju, ali će morati da izdvoje minimum 10.000 dinara mesečno poreza i doprinosa.