• Od aprila počinje unos podataka u Registar kvalifikacija, sistem kvalifikacija Srbije biće vidljiv i međunarodnoj javnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Registar Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS) ušao je u fazu finalizacije, a iz Ministarstva prosvete očekuju da će do kraja marta biti završene sve pripremne aktivnosti kako bi od aprila počeo unos podataka u Registar.
     
    Poslodavcima će Registar kvalifikacija omogućiti da kroz opis kvalifikacija vide koja znanja, veštine i sposobnosti mogu da očekuju od radnika.
     
    Takođe, učenici, nezaposleni, zaposleni koji žele da steknu novu kvalifikaciju će imati mogućnost da se kroz Registar informišu gde mogu da steknu određenu kvalifikacije i koja znanja, veštine i sposobnosti će steći kroz proces učenja.
     
    Iz Ministarstva prosvete za Tanjug kažu da će nakon uspostavljanja, taj Registar biti povezan sa evropskim portalom za kvalifikacije čime će sistem kvalifikacija Srbije biti vidljiv i međunarodnoj javnosti. Registar NOKS-a vodiće Agencija za kvalifikacije u elektronskom obliku, u okviru Jedinstvenog informacionog sistema prosvete.
     
    Podaci iz Registra NOKS-a biće otvoreni i dostupni preko zvanične internet stranice Agencije za kvalifikacije, koja će se voditi dvojezično – na srpskom i engleskom jeziku.
     
    Registar se sastoji od tri Podregistra, a to su Podregistar nacionalnih kvalifikacija, Podregistar standarda kvalifikacija i Podregistar Javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA) sa poslodavcima kod kojih se obavlja praktičan rad.
     
    Kada je reč o usklađenosti školovanja sa tražnjom na tržištu rada, iz Ministarstva prosvete navode da su u prethodnom periodu učinjeni značajni napori na uspostavljanju sistema kvalifikacija koji su relevantni tržištu. Dodaju da se neki od njih odnose na razvijanje standarda kvalifikacija zasnovanih na potrebama tržišta rada.
     

    Registar Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS) ušao je u fazu finalizacije, a iz Ministarstva prosvete očekuju da će do kraja marta biti završene sve pripremne aktivnosti kako bi od aprila počeo unos podataka u Registar.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]