• Od danas bez rominga na Zapadnom Balkanu, sa Grčkom jeftinije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od danas, 1. jula, ukoliko se nađete u jednoj od četiri zemlje u okruženju cene poziva i SMS poruka biće iste kao da ste u Srbiji. Reč je o BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

    Ukoliko, pak, idete u Grčku budute oprezni – roming nije ukinut, iako se i to najavljivalo, ali su operateri snizili cene, prenosi Blic.
     
    Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije biće ukinut od danas, potvrdio je pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.
     
    „Ovo je poslednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u aprilu 2019. godine i u toj poslednjoj fazi čija primena počinje 1. jula ukidamo potpuno roming na teritoriji zapadnog Balkana. To znači da će cene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije“, rekao je Dobrijević.
     
    On je, pritom, naglasio da su cene usluga mobilne telefonije izjednačene za sve navedene zemlje, ali je zamolio građane da se pre puta kod svojih operatora, ipak, informišu o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neprijatnosti.
     
    U Grčkoj, ipak, roming
     
    Iako se najavljivalo ukidanje rominga i u Grčkoj, on i dalje postoji, ali se najavljuju niže cene.
     
    Telekom Srbija je dostavio novi cenovnik za Grčku, navodi RTS. Usluge su u proseku pet do šest puta niže nego do sada. Ko bude iz Grčke zvao srpski ili grčki mobilni broj – platiće 19,06 dinara po minutu što uključuje i PDV. Dosad je to koštalo 102 dinara. Važno je napomenuti da ovo ne važi za operatere iz drugih država. Razgovori sa njima će biti tarifirani po starom cenovniku.
     
    „Minut dolaznog poziva, od 1. jula, koštaće 3,58 dinara išto uključuje i PDV“, kažu u Telekomu. To je dosad koštalo 36 dinara. Slanje poruke će koštati četiri dinara, a koštalo je 24. Jedan megabajt podatak koštaće jedan dinar.
     
    Kako su RTS-u rekli u Telenoru, odlazni pozivi u Grčkoj, od 1. jula, koštaće 49,9 dinara minut, a dolazni 11,9. Internet će koštati jedan dinar po megabajtu. Ove cene predstavljaju značajno sniženje u odnosu na sadašnje, od 55 odsto za odlazne pozive, a 99 procenata za internet.
     
    Mobilni operater „A1“ najavljuje povoljniji cenovnik, ali još ne otkriva detalje.
     
    „Snižene cene automatski će se obračunavati postpejd i pripejd korisnicima. Ne postoji posebna tarifa koja se odnosi na Grčku, ali je tu veliki izbor roming dodataka za još povoljnije razgovore i surf u inostranstvu, koje smo pripremili za korisnike u skladu sa njihovim potrebama“, navode u „A1“.
     
    Problem je nastao zbog toga što Grčka kao članica EU podleže međunarodnim ugovorima koji ne dozvoljavaju regulaciju cena kao što je to urađeno na teritoriji zapadnog Balkana.
     

    Od danas, 1. jula, ukoliko se nađete u jednoj od četiri zemlje u okruženju cene poziva i SMS poruka biće iste kao da ste u Srbiji. Reč je o BiH, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija