• Od februara veće novčane naknade za nezaposlene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od februara važi novi iznos osnovice dnevne novčane naknade za nezaposlene, kao i najviši i najniži mesečni iznos naknade.

    Tako će oni koji ostaju bez posla, a ostvare pravo na ovo primanje, dobijati nešto više para.

    Nove iznose utvrdila je, bolje recći uskladila Nacionalna služba za zaposljavanje (NSZ) a shodno Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

    Njime je propisano da se osnovica dnevne naknade kao i najviša i najniža mesečna naknada, usklađuju jednom godišnje sa indeksom potrošackih cena u prethodnoj godini.

    Taj indeks je, prema podatku Republičkog zavoda za statistiku iznosio 101,3.

    Kada se taj podatak primeni na dosadašnje iznose naknada NSZ, dobiju se iznosi koji će važiti od 1. februara kada će dnevna novčana naknada iznositi 1.052,89, najniža mesečna 23.575 a najviša mesečna naknada 54.650 dinara.

    Osnovica dnevne naknade je važna zato što se nezaposlenom koji ostvari pravo na naknadu, prilikom obračuna budućeg primanja, prvo računa dnevna naknada a ona se dobija množenjem osnovice te naknade sa ličnim koeficijentom.

    Ovaj koeficijent je drugačiji za svakoga pojedinačno i zavisi od toga koliko je ko primao dok je radio.

    Pravo na novčanu naknadu imaju nezaposleni koji su pre gubitka posla bili osigurani najmanje godinu dana bez prekida ili s prekidima u poslednjih godinu i po dana.

    Od februara važi novi iznos osnovice dnevne novčane naknade za nezaposlene, kao i najviši i najniži mesečni iznos naknade.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]