Foto: MUP Srbije
Srbija

Od osnivanja Sektora za vanredne situacije vatrogasci-spasioci imali 434.003 intervencije

Izvor: 
013info Sub, 16/09/2023 - 20:17Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je danas pripadnicima Sektora za vanredne situacije njihov dan i poručio im da je njihovom požrtvovanošću i hrabrošću spaseno mnogo života i imovine građana tokom različitih vanrednih situacija, na čemu su im građani Srbije zahvalni.  

Na svečanosti povodom Dana Sektora za vanredne situacije ministar je pohvalio pripadnike ovog sektora, njihovu požrtvovanost i hrabrost koje su pokazali prilikom svakog zadatka u Srbiji i van granica naše zemlje.

„Naši spasilači timovi koji su pomagali za vreme nezapamćenih katastrofa ove godine u Turskoj i Grčkoj, osvetlali su obraz naše zemlje, čije se ime i zbog vaše nesebične, dvadesetčetvoročasovne pomoći, spominje samo po dobrom delu i herojstvu“, istako je ministar Gašić i naglasio da su efikasnost, spretnost  i brzina od presudnog značaja za spasavanje ljudskih života u dramatičnim i opasnim situacijama. 

Iz ovih razloga, prema ministrovim rečima, MUP će i u narednom periodu nastaviti da obezbeđuje najbolje uslove za rad, opremu i vozila pripadnicima SVS. 

Ministar je naglasio da su, uz podršku predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, u prethodnih deset meseci izgrađeni objekti vatrogasno-spasilačkih odeljenja u Trgovištu, Brodarevu, Aleksandrovcu i Gadžinom Hanu, kao i da je sanirano 14 objekata i da se očekuje početak adaptacije objekata u Lapovu i Koceljevi, kao i izgradnja objekta u Futogu. 

„Postavljen je kamen temeljac i u toku je izgradnja objekta Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu. Sutra postavljamo i kamen temeljac za objekat sedišta Sektora za vanredne situacije, a ubrzo i objekta u Kuli“, rekao je ministar i najavio da se u narednom periodu očekuje isporuka još 77 novih vatrogasnih i dva logistička vozila.

Takođe, istakao je da je u proteklom periodu nabavljeno 11.040 delova redovne uniforme za pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica,  da se očekuje još 7.231 komad, kao i da  je u planu nabavka interventnih uniformi. 

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je danas Dan Sektora za vanredne situacije, ali i da je to praznik humanosti, plemenitosti, solidarnosti, hrabrosti. 

„Ako tome dodate izuzetan timski duh, sjajnu fizičku pripremljenost i brzo razmišljanje u kompleksnim situacijama dobićete tačan opis naših vatrogasaca- spasilaca“, naglasio je Čaušić.   „Od osnivanja Sektora za vanredne situacije, 17. septembra 2009. godine zaključno sa jučerašnjim danom vatrogasci-spasioci imali su 434.003 intervencije i spasili 29.702 ljudi“, istakao je Čaušić.

Na svečanosti uručene su zlatne plakete i značke pripadnicima SVS koji su se u poslednjih godinu dana posebno istakli svojom hrabrošću i postignutim rezultatima.

Svoj dan, hrabri pripadnici Sektora za vanredne situacije obeležili su i humanitarnom modnom revijom i na ovaj način još jednom pokazali veliku humanost i ljubav prema građanima koje štite. 

Prikupljen novac od donacija tokom ove revije doprineće obnovi srpskih svetinja kao što je manastir „Sveta Petka“ i poboljšati uslove života korisnicima „Doma za ženska lica ometena u razvoju“ u selu Izvor.

Ovoj svečanosti prethodio je i radni sastanak ministra Gašića sa rukovodiocima Sektora za vanredne situacije na kojem je ministar poručio da će se i dalje ulagati u ovaj sektor kroz opremu i obuke, kako bi njegovi pripadnici još efikasnije delovali u vanrednim situacijama. 
MarketingNajnovije vesti