zgrada VMA Foto: VMA (wikipedia)
Srbija

Od početka epidemije na VMA više od 300.000 nekovid pacijenata

Izvor: 
Tanjug Uto, 04/05/2021 - 10:38


Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević izjavio je danas da se situacija u kovid sistemu vojnog zdravstva popravlja i da je u privremenoj bolnici u Areni 146 pacijenata, dok se u Vojnoj bolnici na Karaburmi leči 90 pacijenata.

Vukosavljević je za RTS rekao da je, u poređenju sa prethodnim periodom, uočen pad broja zaraženih u kovid sistemu, kada je reč o bolnici u Areni.

"Arena je imala oko 500, čak i preko 500 pacijenata jednog trenutka, a njen kapacitet je 516, ako se ne varam, kada se popune galerije. Mi smo se nadali da do toga neće doći i nije došlo, dok Vojna bolnica Karaburma ima između 135 i 150 ležajeva i njen kapacitet je sada dvotrećinski popunjen, ali se nadamo da će biti postepeno smanjivan", rekao je Vukosavljević.

On je naveo da su, kada je bolnica u Areni prvi put primala pacijente, bila zbrinuta 434 obolela od kovida, dok je od kada je Arena drugi put otvorena primljeno 4.890 pacijenata.

Dodao je da su na Sajmu bila 1.273 pacijenata, a da je na Karaburmi zbrinuto oko 2.000 pacijenata.

Vukosavljević je podsetio da je prošlog jula u Novom Pazaru napravljena laka poljska bolnica u kojoj je zbrinuto oko 400 pacijenata.

On je istakao da je VMA, koja se nalazi u nekovid sistemu, i tokom praznika radila neprestano, a da odmora nema ni danas.

Naveo je da je tokom praznika bilo zbrinuto oko 250 pacijenata na dnevnom nivou, što su, kako je naveo, dupli kapaciteti.

"Sve su to hitna stanja. Od slepog creva i žučne kese, pa do ujeda zmije, prema tome, i toga je bilo", naveo je pukovnik Vukosavljević.

Dodao je da je na VMA od početka pandemije pregledano 300.000 pacijenata, a da je obavljeno više od 16.000 operacija, kao i da je centar hitne pomoći sve vreme radio u punom kapacitetu.

Pukovnik Vukosavljević je naglasio da je, zahvaljujući preventivnim merama, VMA uspela da obezbedi da kovid ne uđe u tu ustanovu i time očuva funkcionisanje u nekovid sistemu.
MarketingNajnovije vesti