Foto: Mreža 21
Srbija

Od početka godine u Srbiji ubijeno 20 žena

Izvor: 
Tanjug Sre, 25/11/2020 - 09:36

U Srbiji uvek ima dovoljno mesta u sigurnim kućama za žrtve nasilja, a broj slučajeva prijavljenog nasilja u porodici ove godine je približan prošlogodišnjem, rekla je danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

U Beogradu su tri sigurne kuće, a ima ih i u većim gradovima Srbije i nikada se nije dovodilo u pitanje da li sigurna kuća može da primi ženu koja je žrtva, rekla je Stanojević za TV Prva.

"Mi nemamo podatke da je došlo do epidemije nasilja u porodici ove godine. Govorimo o nasilju koje se prijavljuje, a svesni smo da ima mnogo više nasilja koje se nikada ne prijavi. Nemamo povećani broj slučajeva, poziva za pomoć, u odnosu na 2019. godinu", rekla je ona.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 20 žena, a u istom periodu 2019. godine bilo je 24 ubijene žene.

"Neprijavljivanje je najveći problem. A moramo da znamo i da razumemo da mnoge žene nemaju uslova da prijave nasilnika", rekla je ona.

Pogotovo kada su u pitanju porodice koje žive van Beograda, u širim zajednicama, gde nema uslova za prijavljivanje.

"U Srbiji i dalje važi mišljenje su uvek žene krive, čak i kad su žrtve, a nasilnici se opravdavaju", rekla je ona.

Stanojević je istakla da je poruka da se nasilje prijavi i da ne mora odmah da nasilnika prijavi policiji.

"Neka bar ispričaju bilo kome, jer one to najčešće kriju. Sa nekim moraju podeliti tu priču, a ne kriti nasilnika. Onda će se zajednički neka rešenja naći. Neka kažu drugarici ili poznanici, nekome od poverenja", kaže ona.

Dodala je da svaki stanar može da prijavi anonimno policiji neprimerene zvuke iz susednog stana.

"To je vrlo značajno, bitno je da se prijavi. Nasilje nije stvar pojedinca i porodice, nego društveni problem, tu rastu deca koja gledaju nasilje, i tako će ponašati u školi, fakultetu, i u svojoj budućoj porodici", zaključila je ona.
MarketingNajnovije vesti