• Od sutra otvoren konkurs za upis u vojne škole i fakultete

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vojna akademija, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola od 15. februara zvanično otvaraju konkurse za upis nove generacije kadeta i učenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

    Vojna akademija primiće 210 kadeta na studijske programe: Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Logistika odbrane.

    Medicinski fakultet VMA upisaće u najmladju klasu integrisanih akademskih studija medicine 40 kadeta, dodaje se u saopštenju.

    Kandidati koji ispune opšte i posebne uslove konkursa biće upućeni na selekciju, a prvi deo selekcije podrazumeva proveru znanja iz matematike za kandidate za Vojnu akademiju, odnosno biologije i hemije za buduće kadete medicine.

    Proveru fizičkih sposobnosti moraju proći svi kandidati, imaće je samo oni koji ostvare barem minimalni broj bodova na proveri znanja iz matematike, odnosno biologije i hemije.

    Vojna gimnazija ove godine upisaće 80 učenika u prvi, dok će po pet učenika iz gradjanstva dobiti priliku da se pridruže vojnim gimnazijalcima druge i treće godine.

    Nova klasa učenika Srednje stručne vojne škole “1300 kaplara” imaće 60 učenika na smerovima: Telekomunikacije i informatika, Jedinice za elektronska dejstva, Vazduhoplovno-tehnički smer, Artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva i Vazdušno osmatranje i javljanje.

    Selekcija za Vojnu gimnaziju, pored provere fizičkih sposobnosti i zdravstvenih pregleda, podrazumeva i test iz matematike i srpskog jezika, dok će njihove kolege za Srednju stručnu vojnu školu, umesto srpskog, polagati fiziku.

    Konkurs za upis otvoren je do 31. marta, a detalji su dostupni na linku. 

    Vojna akademija, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola od 15. februara zvanično otvaraju konkurse za upis nove generacije kadeta i učenika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]