• Odbor za standardizaciju jezika protiv rodno senzitivnih izraza

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U dopisu koji je uputio javnosti, Odbor za standardizaciju srpskog jezika navodi svoje primedbe na promene prema srpskom jeziku koje najavljuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti.
     
    Zakon o rodnoj ravnopravnosti, smatraju u ovom Odboru, direktno zalazi u problematiku srpskog standardnog jezika, jer propisuje, čak pod pretnjom kazni, i upotrebu rodno senzitivnog jezika. 
     
    Normiranje upotrebe standardnog jezika nije, niti može biti u ingerenciji Vlade, nego isključivo u ingerenciji jezičke struke i nauke“, navodi se u dopisu Odbora, a prenosi RTS.
     
     
     
    Odbor ističe da se predlagači Zakona nisu konsultovali sa njim.
     
    „Iz teksta samoga Zakona više je nego očigledno da su se i ‘ministarke’ kao predlagači zakona i Vlada Srbije oglušili o preporuke Odbora za standardizaciju srpskoga jezika, zasnovane na naučnim osnovama. Odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti u suprotnosti su sa celom istorijom norme srpskoga književnog jezika, a samim tim i sa njegovim sistemskim i strukturnim pravilima“, piše, između ostalog, u njihovom dopisu. 
     
    Oni smatraju da jezički oblici koji se koriste za žene koje obavljaju određene profesije nisu svojstveni srpskom jeziku.
     
    „Kao da su se predlagači zakona ugledali na Hrvate, koji godinama izmišljaju reči i na silu ih guraju u jezik. Dosad su te rogobatne hrvatske kovanice kod Srba nailazile na podsmeh, a sada ni Srbima očito više nije do smejanja. I sami će, ako Zakon zaživi, morati da uče srpski jezik i da budu neologistički kreativni i sami sebi podsmešljivi, a sve radi navodnog poštovanja rodne ravnopravnosti“, piše Odbor.
     
    Oni ocenjuju da je Zakon u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o zabrani diskriminacije. 
     
    „Njime se uvodi diskriminacija u sam jezik, uvodi se verbalni delikt i cenzura. Jer, nikome se ne sme i ne može zabraniti da iz srpskog jezika bira onu mogućnost izražavanja koja mu najbolje odgovara, pa makar to bili i oblici gramatički neutralnog muškog roda. Upravo ta zabrana i jeste suštinska namera Zakona o rodnoj ravnopravnosti“, zaključuje se u dopisu koji u celosti prenosi RTS.
     
    Inače, većinu članova ovog Odbora od njegovog nastajanja čine muškarci. Trenutno Odbor broji 18 članova, od kojih su samo tri žene. Oni su se već više puta u prošlosti oglašavali u vezi sa promenama u jeziku, a naročito kada je u pitanju rodno senzitivan jezik.  

    U dopisu koji je uputio javnosti, Odbor za standardizaciju srpskog jezika navodi svoje primedbe na promene prema srpskom jeziku koje najavljuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]