• Održan protest protiv Rio Tinta ispred Vlade, Vučiću dat rok do Božića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Organizacija Ekološki ustanak održala je proteste protiv planova kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat „Jadar“ – slede blokade i „opšta mobilizacija“. Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Njima se, prethodno, obratilo više govornika. Protesti su održani u Somboru, Vranju, Gornjem Milanovcu…

    Učesnici protesta ispred Vlade Srbije nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“. Među okupljenima je bila i glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je upitala „zašto ne kopaju u Nemačkoj“. Ona je obraćajući se aktivistima i građanima poručila da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje.

    Glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević izjavila je, obraćajući se okupljenima, da su juče u Šapcu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili.  Novinarka iz Sente Mina Delić, dobila je prijavu na 100 do 150.000 dinara kao „organizatorka protesta“ samo zato što je podelila neki post na svojim društvenim mrežama, naveli su iz Ekološkog ustanka i upitali – jel to država. Ona je poručila građanima da se ne plaše, da ustanu, jer svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na normalan život.

    Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije „Rio Tinto“ naglasivši da je to „jedan uspešan korak“, ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

    Jedan od organizatora protesta Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da Vučić ima rok do Božića da briše iz Prostornog plana projekat „Jadar“ i da im dostavi sve što je potpisano od strane njegove vlade ali i od 2004. godine pa naovamo s tim u vezi.

     

    „I da se to raskida, on ima samo jednu opciju a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Holoklju se takođe priprema haos“, rekao je, obraćajući se prethodno novinarima.

    Naveo je da su se danas okupili ispred Vlade da bi još jednom jasno izneli svoje zahteve, a da nakon Božića nastavljaju sa blokadama. „Bićemo tamo gde nam je mesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, rekao je Jovanović.

    On je naveo da zahtevaju da se momentalno povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u ranijim blokadama, da policija prestane da dolazi na vrata ljudima i da ih maltretira, a i da se prestane sa progonom novinara, podsećajući da su i ranije iz Ekološkog ustanka izneli da su se u Šapcu pojavili plakati na kojima se „traži glava“ novinarke „Podrinskih“ Isidore Kovačević.

    Dodaje je da traže i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje – kako na šabačkom mostu, tako i u drugim mestima u zemlji za vreme blokada.

    Ćuta je obraćanje građanima počeo sa „dobar dan, zgubidani“. „Aleksandru Vučiću, poslušaj dobro šta narod misli o tvom strateškom partneru Rio Tintu“, rekao je Jovanović, nakon čega su se čuli uzvici negodovanja.

    „Gospođa trostruka ministarka Zorana Mihajlović prvi put je bila ministarka ekologije i energetike, zamislite dva u jedan, kad su jedna za drugom nestajale naše reke, od Vlasine, Samokovke i Jošanice – tako je ona rešavala naše enegetske probleme, a danas kada je pola Srbije ostalo bez struje – snebiva se, a glavno pitanje je da li će roštiljdžija ostati na mestu generalnog direktora EPS-a. Sram vas bilo“, naveo je Jovanović.

    On je rekao da se nešto pre skupa čuo sa rediteljem Goranom Markovićem, koji je, kako je naveo, sprečen da bude na protestu zbog zdravstvenih problema, i da mu je rekao da će njegov sledeći film biti ne „Tito i ja“, nego „Vučić i ja“. Ponovio je da Vučić ima rok posle Božića da otera Rio Tinto ili će ga sačekati „opšta mobilizacija“.

     

    Atanacković: Od države ostale samo ljušture

     

    Vizuelni umetnik, pisac i aktivista Ekološkog ustanka Dejan Atanacković rekao je da su od države ostale samo zgrade i ljušture, i da su se građani zbog toga danas okupili na „raskršću ukradenih institucija“.

    „Te institucije su od nas ukradene, i naše je dužnost da ih vratimo“, poručio je Atanacković i rekao da su upravo ljudi koji borave u zgradi Vlade Srbije odgovorni za najteža krivična dela, pokušaj proterivanja i trovanja stanovništva.

    „U ovoj zgradi sedi interesna grupa koja se bogati rasprodajući i planski uništavajući ovu zemlju“, rekao je on.

    Atanacković je pozvao vlast da hitno postupi po zahtevima protesta, „jer neće još dugo sedeti tu gde sede“.

    Pozvao je i policiju da se „odupre crnokošuljašu i ludaku koji je u vaše redove uveo svoje gnezdo organizovanog kriminala“.

    Građani i aktivisti aplaudirali su Draganu Milovanoviću Crnom (koji nije bio prisutan) koji je zaustavio bager koji se kretao kroiz okupljenu masu na šabačkom mostu i koji je procesuiran zbog toga što je tom prilikom naneo udarce osobi na bageru.

    Među okupljenima je bio i lider Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme AKCIJA Nebojša Zelenović.

    Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom „Jadar“ kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao deo dotadašnjih organizatora.

     

     

    Organizacija Ekološki ustanak održala je proteste protiv planova kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat „Jadar“ – slede blokade i „opšta mobilizacija“. Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Njima se, prethodno, obratilo više govornika. Protesti su održani u Somboru, Vranju, Gornjem Milanovcu…

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]