Vakcina Foto: pixnio
Srbija

Oko 4.000 dece od 12 do 18 godina primilo obe doze vakcine

Izvor: 
Tanjug Čet, 02/09/2021 - 11:04


Oko 4.000 dece starosti od 12 do 18 godina primilo je obe doze vakcine, izjavila je danas direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović i dodala da su škole mesta koja poslednja treba zatvarati, te da ne treba imati strah od okupljanja dece jer i u ranijem periodu nije bilo velikog zaražavanja među školskom decom.

Jovanović je navela da je prvi školski dan protekao dobro i da su škole primenjivale sve preporučene epidemiološke mere.

"To je značajan dan za sve đake i škole su sredine koje prve treba otvoriti, a poslednje zatvoriti. Data je saglasnost u epidemiološkom smislu da se krene sa redovnom nastavom, a samo u 15 sredina se primenjuje kombinovani režim, dok srednjoškolci u Tutinu imaju onlajn nastavu", rekla je Jovanović gostujući na RTS-u.

Najavila je da će se svakog petka praviti presek stanja u školama i da će lokalni instituti i zavodi davati preporuke koji režim treba primenjivati u nastavi.

"Svakodnevno lokalni zavodi i instituti prate epidemiološku situaciju i u ovom trenutku ne možemo da kažemo da li će i u kojim sredinama biti promena u režimu rada škola, ali svakako će biti nekih promena. Važno je da se naglasi da je svaka promena privremena i odnosiće se na konkretnu školu i sredinu", dodala je Jovanović.

Navela je da je broj vakcinisanih prosvetara oko 50 odsto i apelovala na prosvetare da se vakcinišu, a kada je reč o broju zaražene školske dece rekla je da ona nisu praćena tokom leta, jer tada nisu boravila u školi.

"U periodu od januara do aprila, 15.000 dece školskog uzrasta imalo je korona virus. Apelujemo da ako roditelji primete da dete nije adekvatnog zdravstvenog stanja ostane kod kuće i da ga ne šalju u školu", naglasila je Jovanović.

Kada je reč o broju vakcinisane dece, Jovanović je rekla da je prvu dozu do sada primilo oko 5.800 dece uzrasta od 12 do 18 godina, a da je obe doze primilo oko 4.000 dece.

Ukazala je da je važno da roditelji dece uzrasta do 16 godina pre vakcine odvedu dete kod pedijatra.

"Ukoliko nema zdravstvenih prepreka dete može da primi vakcinu uz saglasnost roditelja. Deca starija od 16 godina, kao i odrasli sami potpisuju saglasnost za vakcinaciju", objasnila je Jovanović.

Kada je u pitanju treća doza vakcine, Jovanović kaže da je najbolje da građani izaberu onu vakcinu koju su već primili.

"Najbolje je da prime istu, uz uslov da je prošlo više od šest meseci od poslednje doze. Treća doza je potrebna jer posle šest meseci efikasnost vakcine pada i potreban je podstrek", rekla je Jovanović.

Dodala je da i lekari na samom vakcinalnom punktu mogu dati preporuku koju vakcinu da primite.
MarketingNajnovije vesti