Foto: pexels
Srbija

Ombudsman pokrenuo postupak zbog sumnje na zamenu beba u GAK “Narodni front“

Izvor: 
RTS Sub, 27/03/2021 - 12:22Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija da postoji sumnja da je jednoj porodici 2016. godine zamenjena beba u beogradskom porodilištu, pokrenuo postupak pravilnosti i zakonitosti rada GAK "Narodni front“, Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Od GAK "Narodni front" Zaštitnik građana traži da mu u roku od 15 dana dostavi detaljne informacije i dokumentaciju o ovom slučaju, sa posebnim osvrtom na brojeve bolničkog protokola majke i bebe koji su, kako je objavljeno u medijima, odmah nakon porođaja bili identični a potom različiti, što je izazvalo sumnju u zamenu beba, kao i na brojeve upisane na prijavi rođenja, navodi se u saopštenju.

GAK "Narodni front" treba da dostavi Zaštitniku građana i izveštaj pedijatra te zdravstvene ustanove u kojem se, prema informacijama iz medija, navodi da je DNK analiza pokazala da su članovi porodice koja sumnja na zamenu beba roditelji deteta, ali u kojem u nastavku izveštaja piše drugo ime oca, kao i drugo vreme rođenja deteta.

Zaštitniku građana u istom roku Institut za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu treba da dostavi sve informacije i dokumentaciju o DNK analizi koju je ta porodica uradila u toj ustanovi.

Od Ministarstva zdravlja Zaštitnik građana traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad radom postupajućih zdravstvenih ustanova kako bi utvrdili da li je u njihovom radu došlo do propusta koji su izazvali sumnju kod roditelja da je došlo do zamene deteta u porodilištu GAK "Narodni front".

Zaštitnik građana od MUP-a traži da ga u istom roku izvesti o dosadašnjem postupanju u ovom slučaju, s obzirom na medijske napise da je otac deteta slučaj prijavio MUP-u Republike Srbije.

 
MarketingNajnovije vesti