Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Srbija

Onlajn „ako se znatno pogorša“ stanje, poziv delu Kriznog štaba u Tim za škole

Izvor: 
N1 Sub, 23/10/2021 - 17:13Odluka o uvođenju onlajn nastave na teritoriji čitave Srbije jeste pomenuta na prethodnoj sednici Кriznog štaba, ali ona nije doneta, saopštilo je Ministarstvo prosvete i dodalo da bi eventualna odluka o uvođenju onlajn nastave u svim školama Srbije, na sastanku Tima za škole, bi mogla biti doneta isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje u svim jedinicama lokalne samouprave. Ministar Branko Ružić uputio je poziv članovima zdravstvenog dela Кriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period, navedeno je u saopštenju u kom se apeluje "na sve aktere da se suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja".

 

Tim za škole je sagledao sve pokazatelje i doneo odluku o uvođenju kombinovanog modela nastave u srednjim školama u četiri lokalne samouprave za iduću nedelju, podseća se u saopštenju.

Podsetimo, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji N1 Studio Live u petak da je „malo začuđen“ odlukom o modelu nastave od ponedeljka. „Naš kolega pedijatar je na Kriznom štabu rekao da je neophodno ići na onlajn sistem, mi smo ga podržali, očigledno da je Tim za škole procenjivao na drugi način“, kaže Tiodorović.

 

Kako piše N1, ministarstvo navodi da su u Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola (Tim za škole) uključeni predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja, epidemiolozi i stručnjaci u oblasti higijene Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u skladu sa Zaključkom Кriznog štaba. Od kako je školska godina otpočela, Tim se sastajao 11 puta i njegov zadatak je da razmatra, po potrebi konsultuje doktore – članove Кriznog štaba, i donosi odluke o eventualnoj promeni modela nastave na nivou neke jedinice lokalne samouprave, ukoliko parametri na osnovu više od 10 pokazatelja, takođe utvrđenih na sednici Кriznog štaba 24. avgusta, pokažu da je došlo do određenog pogoršanja situacije na nivou konkretne opštine ili grada, odnosno na nivou određene škole, navodi se.

Ministarstvo o podacima novozaraženih u prethodnoj nedelji

Ovonedeljna analiza govori da je samo u 136 (11%) osnovnih škola procenat zaraženih učenika iznad 1.5% i da u 466 (39%) nije bilo nijednog zaraženog učenika u prethodnoj nedelji, dok je 169 (14%) škola prijavilo samo po jedan slučaj. Кod srednjih škola, procenat inficiranih učenika veći od 1.5% registrovan je u 85 (16%). Istovremeno, u 99 (19%) srednjih škola nema pozitivnih u prethodnoj nedelji, a u 81 (15%) školi je prijavljen po jedan slučaj, navodi Ministarstvo.

Kako dodaju, prosvetna inspekcija, u sklopu aktivnosti koje su u vezi sa epidemiloškom situacijom u zemlji, „pored redovnih i vanrednih nadzora, vrši savetodavne posete i nadzor, a pogotovo nad radom ustanova za koje je Tim za škole procenio da su u određenom ili visokom riziku u smislu nepoštovanja epidemioloških mera“. Tim za škole, kako su naveli, prosvetnoj inspekciji dostavlja spiskove ustanova koje zahtevaju posebna pozornost, a prosvetna inspekcija preduzima radnje iz svoje nadležnosti.

Кao i uvek do sad, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije samo donosilo odluku o školama, već je pre svega uvažavalo stav zdravstvenog dela Кriznog štaba, ističući da je bitka protiv virusa SARS COV2 prevashodno bitka za zdravlje nacije, navodi se u saopštenju u kom se dodaje: „Кako svako ministarstvo brine i odgovorno je za svoju oblast, tako je i na Ministarstvu prosvete da se stara da obrazovanje deci u najizazovnijim okolnostima bude organizovano najbolje moguće i ne bude uskraćeno. Sa ponosom možemo da kažemo da je tako i bilo u proteklom periodu. Zato apelujemo na sve aktere da se suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja, već da razumemo da imamo isti cilj, na kome zajedno i radimo“.

Ministarstvo je navelo i da je „u želji da se situacija skupa temeljno sagleda, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete Branko Ružić uputio je poziv članovima zdravstvenog dela Кriznog štaba na sledeći sastanak Tima za škole“, kako bi zajedno sagledali situaciju i doneli odluku za naredni period.

Podsećamo da nije na Ministarstvu prosvete, a ni na Timu za škole i zaposlenima u školama da utvrđuju odgovornost roditelja, da li testiraju svoju decu i izoluju ih ukoliko su ukućani zaraženi, već da obezbede maksimalnu disciplinu poštovanja epidemioloških mera u školama, prate stanje i reaguju usled pogorošanja stanja, što i čine, navodi Ministarstvo.

Kako dodaju, upravo odluka o podeli na grupe usled zaražavanja dvoje i više učenika „učinila je i da se deca i zaposleni spasu od većeg zaražavanja“. Zato će, kako se navodi u saopštenju, Tim za škole, Ministarstvo i obrazovne ustanove i ubuduće činiti sve što je u njihovoj nadležnosti i moći i prilagođavati se situaciji kako bi osigurali da škole ostanu mesto gde se veća transmisija virusa ne dešava.

Iz Ministarstva konstatuju da se deca i zaposleni najviše zaraze van obrazovnog sistema, a ne u školi.

„Upravo zato opet molimo da se građani vakcinišu u što većoj meri, da se deca izoluju pri pojavi bilo kakvih simptoma i slučajeva oboljevanja u okruženju. Jedino tako omogućavamo da deca uče u svojim školama sa svojim nastavnicima, kako i treba da bude“, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

 

 
MarketingNajnovije vesti