Digitron Foto: pxhere
Srbija

Oslobađanje poreza na dohodak mladih moglo bi da ih vrati kući

Izvor: 
RTV Čet, 20/01/2022 - 11:07


Prema zvaničnim podacima, lane je osnovano više privrednih društava i preduzetničkih radnji u odnosu na prethodnu godinu. Preduzetnici, pak, kažu da 2021 nije bila lakša u odnosu na 2020-tu, već da je godinu obeležila borba za opstanak

Agencija za privredne registre objavila je da je prošle godine osnovano 9 hiljada 635 privrednih društava, za 459 više nego 2020-te. Kada je reč o novim preduzetnicima, lane je registrovano nešto više od 34 hiljade, što je za oko 4 i po hiljade više nego prethodne godine, ali je manje u odnosu na pred kovid period 2019-te.

"Preduzetnici su se i prošle godine suočili sa poteškoćama u poslovanju, posebno male porodične firme", kaže Izabela Kiš iz Unije poslodavaca Srbije - poslodavci Zrenjanina.

Kao jedan od najvećih problema protekle godine, Izabela Kiš izdvaja rast cena energenata.

Prema podacima Agencije za privredne registre najviše je preduzeća osnovano, ali i zatvoreno u oblastima trgovine na veliko, stambene izgradnje, računarskog programiranja, ali i restorana i ugostiteljskih objekata, uprkos tome što spada u sektor koji je najviše pretrpeo zbog pandemije.

Izabela Kiš smatra da su mere države najviše pomogle u tome da se zadrži broj zaposlenih.

Inače, od 1. marta važiće poreske olakšice za radnike angažovane na poslovima istraživanja i razvoja, za čije će zarade poslodavci plaćati čak 70 odsto niže poreze i doprinose.

Poreska mera koja bi mogla da privuče mlade da se vrate u zemlju, veruju stručnjaci, jeste oslobađanje od plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za sve mlađe od 40 godina. To je namet koji plaćaju oni koji zarađuju više od trostruke prosečne zarade u zemlji, a ta olakšica važiće od naredne godine.
MarketingNajnovije vesti