Svinja Foto: pixabay
Srbija

Otkupna cena svinja niža od cene najjefitnijih cigareta, farmeri odustaju od proizvodnje

Izvor: 
Blic/Beta Ned, 07/02/2021 - 08:31Srpski stočari ušli su u novu godinu na ivici rentabilnosti, sa otkupnim cenama svinja i ovaca nižim od najjeftinije paklice cigareta, a koliko-toliko siguran prihod imaju samo proizvođači mleka.

Epidemija korone otkazala je proslave i potrošnju u ugostiteljstvu i turizmu, zbog čega je promet mesa u Srbiji lane pao za 15 do 25 odsto i doveo do toga da gubitke beleže i mali proizvođači i mesne industrije, piše "Blic".
 
"Najbolja cena utovljenih svinja u prošloj godini bila je u februaru, pred početak epidemije kod nas, i kretala se od 165 do 170 dinara po kilogramu žive vage, plus PDV za mini-farme. Ova cena se zadržala negde do jula, kada je počela da pada, jer je na nju, pored korone, uticaj imala i pojava afričke kuge svinja. U poslednja tri-četiri meseca svinjari, pre svega mala i srednja gazdinstva, posluju sa gubitkom od 2.000 do 3.000 dinara po utovljenom grlu. Mnogi od njih su i odustali od proizvodnje. Tek nešto bolje, ali na ivici rentabilnosti, posluju velike farme jer imaju stalne kupce, a njihovi inputi u proizvodnji su niži nego kod malih i srednjih proizvođača", ocenjuje za "Blic" Zoran Erić, odgajivač svinja i predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve.
 
Bez gubitaka, ali na pozitivnoj nuli zbog čega ipak nisu rasprodali stada, poslovali su odgajivači ovaca.
 
"Imali smo organizovani otkup, gde je cena jagnjadi tokom godine bila 200 dinara po kilogramu žive vage, što je teško pokrivalo i troškove ishrane. I dalje su otkupne cene veoma niske, tako da strahujemo šta će biti ove godine. Cena hrane je porasla, koncentrati su poskupeli za nekih 20 odsto, a da nije bilo isplate 7.000 dinara po grlu, mnogi ovčari bi digli ruke od svega, ali ih je to održalo da nastave proizvodnju", ističe Marko Perić, predsednik Udruženja odgajivača ovaca i koza "Rožanj", apelujući na izvoznike da stabilizuju tržište.
 
Zbog pada prometa, zarada stočara u Srbiji manja je za trećinu, procenjuje dr stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, upozoravajući da će niske otkupne cene prošle godine posledice pokazati ove godine.
 
"Lančana reakcija manje cene i manjeg prometa može biti smanjenje stočnog fonda, posebno u oblasti ovčarstva i govedarstva širom Srbije", smatra Vujić.
 
Proizvođači svinjskog mesa traže dodatne subvencije
 
Proizvođači svinjskog mesa zatražili su od Ministarstva poljoprivrede dodatne subvencije po grlu od 2.000 dinara, rekao je predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić. On je za Betu rekao da su sada subvencije po grlu 1.000 dinara, a da dodatne subvencije treba ograničiti do 1.000 komada po jednom vlasniku.
 
Cene svinjskog mesa su, prema njegovim rečima, zbog pandemije i nekontrolisanog uvoza pale, a hrana poskupela, pa su gubici više od 20 odsto u odnosu na uložen novac.
 
"Svinjsko meso pojeftinjuje od juna prošle godine i nakupci sada nude 110 dinara po kilogramu žive vage, a pre poskupljenja kukuruza, pšenice i ostale stočne hrane cena je bila od 160 do 170 dinara po kilogramu i donosila je jedva neku minimalnu zaradu", rekao je Erić.
 
Dodao je da ne sme ni da računa koliki su gubici posle poskupljenja hrane.
 
On je rekao da su zajedno sa udruženjem Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS), čije je sedište u Kraljevu, od resornog ministarstva zatražili da se radi zaštite domaće proizvodnje svinja, uvedu prelevmani na uvoz svežeg mesa i proizvoda od mesa i da se uvoz smrznutog mesa i proizvoda od mesa ograniči kvotama.
 
Među zahtevima su i da se pojača kontrola zdravstvene ispravnosti uvezenog mesa na granici i smanji porez na dodatu vrednost (PDV) na stočnu hranu na deset odsto.
 
Stočari su predložili i da se uvede ombudsman za zaštitu proizvođača i da se otkup mesa obavlja na liniji klanja gde bi se merila mesnatost životinja i prema tome određivala otkupna cena.
 
Erić je rekao i da su tražili da se uvede informacioni sistem kako bi se pratila proizvodnja svinja, jer bi za oko godinu dana trebalo da se dozvoli izvoz svinjetine u EU.
 
Takođe, proizvođači svinja traže i da se ne uvozi smrznuto meso, starije od šest meseci.
 MarketingNajnovije vesti