• Otvoren 11. GoetheFEST

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, otvoreno je u Kulturnom centru Beograda u četvrtak 8. decembra. Na otvaranju su se prisutnima obratili Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda Zorana Đaković Minniti i Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta.

    Anke Konrad, Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji, na otvaranju festivala je rekla: ”Živimo u vremenu kada filmovi dobijaju na značaju jer otvaraju prostor za druge realnosti života. Za kritična pitanja. Oni daju glas ljudima koji se često ne čuju u našem društvu. Utoliko je važnije što GoetheFEST, kao centralni festival nemačkog filma u Srbiji, čini da se taj glas čuje i što pored toga omogućava dijalog između naših društava”.

    Zorana Đaković Minniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, zahvalila se Ambasadi Nemačke na podršci festival ii ambasadorki Anke Konrad, kao i Goethe-Institutu u Srbiji i selektorki programa Sunčici Šido. “Ovaj festival je veoma važan. Filmovi su uvek selektovani imajući u vidu i lokalni kontekst, što je dodatna vrednost festivala”, naglasila je Zorana Đaković Minniti.  

    Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta, prisutnima se obratila rečima: “Ovo izdanje najveću zahvalnost duguje Ambasadi Savezne republike Nemačke u Srbiji, koja je uprkos velikoj globalnoj krizi prepoznala kvalitet, značaj našeg programa i njegov kontinuitet, i omogućila nam da ga održimo. S druge strane, naši tradicionalni partneri iz Kulturnog centra Beograda su se na ovoj muci zaista pokazali kao junaci, jer bez njihove pomoći i podrške sve ovo i dalje ne bi bilo moguće”

    Sunčica Šido se zahvalila publici i dodala: “Večeras smo se okupili na starom mestu kako bismo na ovom filmskom putovanju u Nemačku otkrili nešto novo. Bilo da film analiziramo profesionalnim okom, ili mu zainteresovano prilazimo kako bi nas odveo u svetove novih ili na novi način obrađenih tema i vizualnih ekspresija, i podstakao na razmišljanje.”

    Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ na repertoaru je sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja.

    Festival je otvorio film reditelja Andreasa Klajnerta “Dragi Tomase”, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke – pravom anarhisti koji provocira društvo.

    Film “Kokon” Leoni Kripendorf, zajednička je besplatna projekcija Merlinke i GoetheFEST-a u Domu omladine Beograda (9. decembar u 18:30), kada se u filmski burnom decembru preklapaju dva partnerska filmska festivala. Ovaj kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija.

    U filmu “Jok” (9. decembar u 21h, KCB), u 15 scena života jednog para, ne radi se, prema reditelju Diteru Brigemanu, ni o čemu, osim o onome što čini život sa ili bez dece, u ili van odnosa. Film prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

    “Svi pričaju o vremenu” (10. decembar u 19h, KCB), nova i sveža nemačka feministička tragikomedija, debitantski je film i diplomski rad Anike Pinske na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Precizna i pametna društvena drama o identitetu, poreklu i domu formirana je oko žena različitih generacija, obrazovanja i stilova života.

    U filmu “Rabije Kurnaz protiv Džordža Buša” (10. decembar u 21h, KCB) reditelj Andreas Drezen i scenaristkinja Lajla Štiler uspevaju da stvore politički triler i topao portret jedne temperamentne žene. Istinita priča o pravu i arbitrarnosti – jer borba majke za sina koga, zbog sumnje na terorizam, muče u Gvantanamu, jeste borba za demokratiju i protokol njenog neuspeha.

    “AEIOU” (11. decembar u 19h, KCB), novi film rediteljke Nikolet Krebic sa porukom da je ljubav kao sila prirode nezaustavljiva, još jedan je iz takmičarskog programa Berlinala, i prikazuje ljubavnu priču između šezdesetogodišnje Ane (Sofi Rojs) i momka od 17 godina (Milan Harms). Ovo je veoma slojevit film, u naznakama, u lekcijama o životu i ljubavi, u čijem centru je ženska požuda protiv društvenih normi.

    Još jedan debitantski film, ostvarenje Olivera Kraha “Devojke iz ruševina: Priča Šarlote Šuman” (11. decembar u 21h, KCB), teži tome da posleratne godine u Nemačkoj sadržinski i formalno ispriča u novom ključu. Narativ se vezuje za emancipaciju žena i seksualnu revoluciju, a film se trudi da razbije konvencije naracije i viđenog.

    Beogradski program GoetheFEST-a održava se od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Beograda, niški program u Cineplexxu Niš od 10. do 13. decembra, dok će u Novom Sadu program biti održan od 19. do 22. decembra, u Kulturnom centru Novog Sada.

    Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, otvoreno je u Kulturnom centru Beograda u četvrtak 8. decembra. Na otvaranju su se prisutnima obratili Ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda Zorana Đaković Minniti i Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe-Instituta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]