• Otvoren Čukaru Peki, novi rudnik bakra i zlata u Boru

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kineska kompanija „Ziđin“, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu „Ziđina“ Ću Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

    Reč je o jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, a kineski vlasnik je najavio da će to biti zeleni rudnik koji će imati veće ekološke standarde zahvaljujući savremenim tehnologijama.

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska novog rudnika bakra i zlata u Boru Čukaru Peki, da je otvaranje tog rudnika izuzetno važno za Bor i ceo istok Srbije.

    Vučić se nakon zvaničnog otvaranja rudnika obišao pogone za obradu rude i primetio da je reč o najsavremenijim mašinama i da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima.

    Predsednik je istakao tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika da je srpski rudnik i da mu je drago što je to Ziđin, koji je prvi ili drugi najveći izvoznik u Srbiji.

    „Vidite koliko zaostajemo po pitanju modernih tehnologija i proizvodnje savremenih mašina. Kao da smo propustili jednu celu industrijsku revoluciju, ali sada imamo od koga da učimo“, rekao je Vučić ambasadorki Kine Čen Bo.

    Takođe, razgovarao je sa radnicima, pitao ih koliko je težak posao, odakle su i saznao da najviše njih živi u Boru i Zaječaru.

    Kako je rekao, ne bi nam sada bilo spasa da nismo rešili pitanje RTB-a Bor koji je preuzeo Ziđin i da sada nije otvoren novi rudnik.

    „Ovo je ogromna stvar za Bor i ceo istok Srbiju“, dodao je Vučić i istakao da će Ziđin povećavati broj zaposlenih u tom rudniku.

    Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja.

    Novi rudnik bakra i zlata kod Bora, u koji je kompanija Ziđin uložila 474.000.000 dolara, biće prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

    Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu.

    Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncentrata dnevno.

    Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju i donje zone ležišta, gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.

    Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

    Otvaranju rudnika prisustvuju i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

    Među prisutnima je i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

    Kineska kompanija „Ziđin“, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu „Ziđina“ Ću Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]