Točak automobila Foto: pxhere
Srbija

Otvorena deonica Novi Beograd-Surčin autoputa "Miloš Veliki"

Izvor: 
Tanjug Sub, 01/04/2023 - 11:26Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Novog Beograda do Surčina, duga osam kilometara, otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Auto-put od Novog Beograda do Surčina biće najbrža veza tog dela Beograda, posebno Zemuna, sa auto-putem "Miloš Veliki".

Svečanom otvaranju prisustvuju premijerka Ana Brnabić, ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo, ministar građevinarstva Goran Vesić, ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Gradnja je počela krajem marta 2021. godine, a tom saobraćajnicom, koja ima urađenu i biciklističku stazu i trotoar za pešake, izlaz na auto-put "Miloš Veliki" biće skraćen za oko 10 kilometara, jer više neće morati da idu preko auto-puta Beograd - Zagreb.

Komercijalni ugovor za deonicu Novi Beograd - Surčin potpisan je sa kompanijom "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani", a njegova vrednost je 70,5 miliona evra.

Ta deonica auto-puta "Miloš Veliki" je bila građevinski veoma zahtevna, jer prolazi kroz naseljeno područje.

Vozači će moći da se uključe iz Vojvođanske i ulice i dr Ivana Ribara na Novom Beograd direktno na auto-put "Miloš Veliki".

Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd - Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas.

Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.

Na samom početku trase gradske magistralne saobraćajnice imaju uključenja iz dve ulice na Novom Beogradu, a dalje put vodi kroz ravnicu ka prvoj petlji, odnosno čvoru "Surčin 1", tipa "poludeteline".

Kraj ove deonice je kod sledeće velike petlje u Surčinu, posle koje počinje auto-put "Miloš Veliki".

Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Vučić je ranije rekao da će kada auto-put Surčin - Novi Beograd bude završen da će od Beograda do Čačka moći da se stigne kolima za samo sat vremena.
MarketingNajnovije vesti