Foto: pixabay
Srbija

"Ovde ne gledaju odakle si, nego ko si" – kako studenti iz inostranstva vide život u Srbiji

Izvor: 
RTS Pet, 17/03/2023 - 08:32Program "Svet u Srbiji" ušao je u jedanaestu godinu. Svake godine naše univerzitete po tom programu upiše oko 200 studenata-stipendista iz inostranstva. Da bi upisali željeni fakultet, prvo moraju da polože ispit iz srpskog jezika. 

U Studentskom gradu boravi 506 akademaca iz više od 60 zemalja – 462 preko projekta "Svet u Srbiji", a 44 preko projekta "Srbija za Srbe iz regiona". Najviše stranih studenata studira medicinu, FON i Fakultet političkih nauka. Zajdan kaže da je za dva meseca savladao srpski jezik.

"To je bilo na Avali, dva meseca. Ja sam bio na prvom faksu na medicini u Palestini. Ja sam završio prvu godinu. Posle toga ja sam dobio ovde stipendiju, kako se zove, 'Svet u Srbiji'. I kažu da je ovaj faks ovde, Medicinski faks u Beogradu bolji nego bilo gde u Palestini, pa sam odlučio da dođem ovde", kaže Sami Zajdan, student iz Palestine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ilija je učio srpski u Belorusiji, a sada je na master studijama Fakulteta političkih nauka.

"Ja sam završio u svojoj zemlji osnovne studije. Onda sam rešio da dođem u Srbiju zato što se bavim balkanskim regionom, posebno Srbijom, došao sam zbog toga i nadam se da biće bolje", navodi Ilija Tkačenko, student iz Belorusije FPN-a Univerziteta u Beogradu.

Zadovoljni su i odabranim fakultetima i studentskim životom.

"Ovde ne gledaju odakle si, gledaju ko si. To si ti, što si ti. A mi se družimo sa vama kao da smo mi odavde. Nema razlike između nas i vas", poručuje Zajdan.

I Iliji se sviđa u Srbiji. "Iskreno, meni se sviđa sve. Pa ja bih mogao da kažem da je odlična atmosfera kod vas u Studentskom gradu i na fakultetu. Takođe, odlični su studenti i profesori, svi su pametni, svi su dobri, svi su gostoljubivi", dodaje Tkačenko.

Direktor Ustanove Studentski centar Beograd Goran Minić naglašava da strani studenti imaju iste uslove za stanovanje, učenje i ishranu kao što to imaju i ostali studenti.

"U okviru kompleksa se nalazi i ambulanta Studentske poliklinike, takođe tu su i studentske organizacije i sve ono što prati život u ovom najvećem kampusu i kompleksu na Balkanu", poručuje Minić.

Interesovanje za program je sve veće.

"Siguran sam da ćemo i u narednom periodu imati još više prijavljenih, problem su, ako mogu da kažem, prostorni kapaciteti. Da imamo više mesta u domovima, mi bismo sigurno mogli da primimo i veći broj studenata koliko je interesovanje u celom svetu", ističe Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete.

Po sticanju diplome uglavnom se vraćaju u zemlje iz kojih su došli i tamo zauzimaju odgovorne funkcije u društvu.
MarketingNajnovije vesti