Photo: Flickr/JAVIER DEVILMAN

 
Srbija

PAŠALIĆ: Srbija se odlučno protivi postojanju smrtne kazne

Izvor: 
RTV Čet, 10/10/2019 - 08:43

Srbija kao članica Saveta Evrope i kao država koja je ratifikovala Protokole 6 i 13 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koji za cilj imaju ukidanje smrtne kazne, odlučno se protivi postojanju smrtne kazne - navodi se u saopštenju zaštitnika građana Zorana Pašalića povodom 10. oktobra, Svetskog i evropskog dana borbe protiv smrtne kazne.

"Polazeći od univerzalnog prava na život i ljudsko dostojanstvo, koje ne može biti oduzeto nikome, apsolutno je neprihvatljiv taj način kažnjavanja u pravnom sistemu jedne države" - stoji u saopštenju Pašalića. 

Zaštitnik građana podseća da je smrtna kazna u Srbiji ukinuta 2002. godine, a poslednji put izvršena deset godina ranije. Uprkos tome, u Srbiji se poslednjih godina u javnosti povremeno pokrene pitanje potrebe vraćanja smrtne kazne, pogotovo kada se dese monstruozni zločini nad decom ili višestruka ubistva.

"Međutim, moramo znati da i sam Ustav Republike Srbije kaže da je ljudski život neprikosnoven i Zaštitnik građana ostaje odlučan u svom stavu da se ponovno uvođenje smrtne kazne nikad ne dozvoli" -  poručio je Zoran Pašalić.

Evropska unija aktivno se bori za ukidanje smrtne kazne zato što je reč o nehumanom postupku, koje međunarodno pravo danas ne toleriše. Danas u oko 140 država u svetu ne postoji smrtna kazna, dok je oko 50 njih i dalje zadržava u svojim pravnim sistemima i u tim zemljama u toku jedne godine bude pogubljeno i do nekoliko hiljada ljudi. U razvijenim zemljama preovladavaju doživotne zatvorske kazne kao najstrože propisane kazne, sa ili bez mogućnosti uslovnog otpusta.
MarketingNajnovije vesti