Porfirije Foto: MUP Srbije
Srbija

Patrijarh Porfirije u Novom Sadu: Zločine pamtimo, ali to nije zlopamćenje

Izvor: 
Beta Čet, 04/08/2022 - 22:01Patrijarh srpski Porfirije izjavio je, nakon služenja parastosa za žrtve akcije "Oluja", da se danas molimo za sve nevine žrtve tog strašnog avgusta 1995. godine.
 
On je rekao da se zločini pamte, ali da to pamćenje nije "zlopamćenje".
 
Patrijarh je na skupu u Novom Sadu rekao da se Srbi danas sećaju nasilnog egzodusa sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije, da ne zaboravljaju žrtve i razaranja u Zadru, egzekuciju u Medaku, užasan teror i pobijene sve do Pakraca i slavonskih sela.
 
Dodao je da su prisutni i svedoci zločina i da njihova svedočenja treba pamtiti kako niko ne bi mogao da kaže da se zločini nisu dogodili.
 
"I sto puta ću da ponovim da ne zlopamtimo jer bi zlopamćenje savladalo i nas, gnev mržnja bi nas satrli i obesnažili svaki stvaralčki potencijal u nama, već moramo gledati u najnevinijeg koji je sa krsta poručio? Oče oprosti im jer ne znaju šta čine!' To je vera naša i vera otaca naših", rekao je patrijarh Porfirije.
 
Navodeći da se danas sećamo i stradanja u Jadovnom, Sisku, Glini i Jasenovcu i podsetio se postupanja svetog mučenika Vukašina jasenovačkog koji je smogao reči da dok su ga mučili izgovori reči "Samo ti dijete radi svoj posao" koje, kako je rekao "nisu izraz mržnje ni inata ni prezira, jer nisu snaga običnog čoveka, već pogruženog i usresredjenog na Hrista".
 
Patrijarh Porfirije je rekao da je Srbija prigrlila sve, da ima beskrajnu ljubav i dobrotu za sve i da u Srbiji ne pitamo kako se ko krsti i kako se bogu moli.
 
"Takvu Srbiju volimo i za nju se molimo, da takva ostane i da u njoj bude mesta za sve", naveo je Patrijarh SPC Porfirije.
 
Obeležavanju vojne akcije Oluja pored građana i crkvenih predstavnika, prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i ostali državni funkcioneri.
 MarketingNajnovije vesti