Pčela Foto: Sajjad Fazel (wikipedia)
Srbija

Pčelari ogorčeni: Prevaranti lažu o broju košnica zbog subvencija

Izvor: 
Tanjug Uto, 30/11/2021 - 08:25Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) javno je izneo sumnje da među 1,55 miliona obeleženih košnica ima lažnih, kao i da ima znatno manje pčelara od 30.477 koliko je zvanično prijavljeno.
 
Oni navode da apsolutno ne veruju da može biti da u Srbiji ima toliko košnica, a još manje da ima toliko pčelara. Izvršni odbor SPOS je zaključio da se radi o lažnom obeležavanju jednog broja nepostojećih košnica, kao i o lažnom broju pčelara.
 
SPOS je podsetio da je od ministra poljoprivrede zatraženo povećanje sume za subvencije po košnici i da je ministar odgovorio da on svake godine i tako debelo povećava nivo subvencija po košnici, te da i ove godine mora da obezbedi dodatne neplanirane novce, jer raste broj košnica za koje se traži subvencija, te prostora za povećanje sume po košnici u ovom trenutku jednostavno nema.
Oni ističu da zbog lažnih pčelara, iako država povećava subvencije u mase, one ne stižu do pravih pčelara.
 
"Ova godina je prekretnica. Više nema smisla da pravim pčelarima ne mogu da se podignu subvencije zbog prevaranata", konstatovao je SPOS i najavio da će od države tražiti da se nađe način i pod hitno utvrdi stvarno stanje.
 
Od svih lažnih i pravih pčelara koji su prijavili više košnica nego što stvarno imaju SPOS zahteva da ih odjave kod veterinara.
 
 MarketingNajnovije vesti