Vakcine Foto: pixabay
Srbija

Pelemiš: Kolektivni imunitet nije rešenje, vakcina jeste

Izvor: 
Beta Ned, 26/07/2020 - 12:39Infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš izjavio je danas da sticanje kolektivnog imuniteta nije rešenje, već je kao rešenje ocenio pravljenje vakcine, kako je naveo, ukoliko virus sam ne iščezne.
Pelemiš je za TV Prva rekao da je sticanje kolektivnog imuniteta rizik, navodeći da nije moguće oceniti kako će se virus manifestovati kod svakog pojedinca. Kaže da nije moguće utvrditi koliko dugo se virus zadržava u organizmu nakon što osoba preleži virus korona.
 
Govoreći o poštovanju trenutnih mera i preporuka, Pelemiš je naveo da se mere još uvek ne poštuju u dovoljnoj meri ali da građani postaju disciplinovaniji.
 
"Srbija je kompletno žarište, mi ne znamo ko ima prisutan virus, a ko ne. Mi bismo to znali kada bismo testirali sve stanovnike Srbije, ali to je neizvodljivo", rekao je infektolog i dodao da virusa ima, naročito u zatvorenom prostoru.
 
On je ukazao da u je svakom mestu u Srbiji prisutan Covid-19 i da građani treba da spreče širenje bolesti poštovanjem svih mera i preporuka Kriznog štaba.
 MarketingNajnovije vesti