novac
Srbija

Penzioneri će 5.000 dinara dobiti 4. novembra

Izvor: 
RTS Pet, 25/10/2019 - 21:51Jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara svi penzioneri će dobiti 4. novembra, potvrđeno je RTS-u. Izmene zakona kojima se uvodi "švajcarska formula" za rast penzija, stigle su u skupštinu. Uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Dok oko jednokratne isplate 5.000 dinara nema dilema, penzioneri o "švajcarskoj formuli" ne znaju mnogo.

Prema predlogu zakona penzije će se usklađivati jednom godišnje, svakog prvog januara, na to će podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade.

Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, u pitanju su decimale.

"Evo dan-dva, mi čekamo bukvalno odgovor od njih, poslali smo njima na tumačenje. S obzirom na to da se uzima period od jula 2018. do 30. juna 2019. kao parametar za ovo povećanje", kaže ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Od razlike u decimali, kažu važnije je da povećanje ne narušava makroekonomsku stabilnost.

"To povećanje od 5,3 ili 5,4 odsto je uključeno u jedan okvir, dogovora, aranžmana sa MMF-om, da masa penzija ne pređe nekih 11 posto bruto damaćeg proizvoda", ističe Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

U svakom slučaju, prosečna penzija koja je sada 26.343 dinara trebalo bi da bude veća za oko hiljadu i po dinara, a najviše penzije i preko 7.000 dinara.

"Penzija je 2010. godine bila 193 evra, a od 1. januara će biti 240 evra. U poslednje tri godine smo isplaćivali pomoć penzionerima na kraju godine i sa tom podrškom nastavljamo i ove godine", rekao je ministar Đorđević.

Od prošle godine do novembra ove, uredbom je predviđena isplata dodatka uz penzije do 34.000 dinara, koji ne ulazi u osnovicu. Nadležni najavljuju da će se sa tim isplatama nastaviti.
MarketingNajnovije vesti