• Penzioneri na meti prevaranata – kako se zaštititi?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Jedan telefonski poziv, primamljiva cena proizvoda ili poklon, mnoge su uveli u dugove. Reč je zapravo o telefonskim prevarama, u kojima su najčešća meta stariji građani, a prodavci se lažno predstavljaju kao radnici PIO fonda. U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje apeluju na građane da ne nasedaju na takve ponude, jer je u pitanju prevara, prenosi RTV.

    Prevaranti najčešće pozivaju penzionere nudeći im različita medicinska pomagala, odeću, posteljinu i vaučere, uz uslov da prisustvuju besplatnoj večeri ili prezentaciji. U Udruženju penzionera Novog Sada kažu da su ovakve prevare česta pojava i da su njihovi članovi imali mnogo neprijatnih iskustava.

    „Mogu da potvrdim da su naši penzioneri imali takve najave telefonske, privatno da pozivaju. Ne znam koja je to organizacija, pretpostavljam koliko je to meni poznato preko poznanika neka organizacija iz Beograda i da oni nas pitaju: Da li ste bili u banji? Da li ste bolesni? Mogli bi da uzmete vaučere i onda na osnovu toga nude svoje proizvode“, rekao je Siniša Brankov, potpredsednik Udruženja penzionera Novog Sada.

    Stručnjaci savetuju da se proizvodi kupuju u ovlašćenim prodajnim objektima, a ukoliko je došlo do kupovine van poslovnih prostorija, oni imaju zakonsko pravo da taj proizvod vrate u roku od 14 dana.

    „Nažalost ukoliko je taj rok probijen od 14 dana a potrošač poseduje taj obrazac u tom slučaju nije moguće bilo šta uraditi niti postupati, probijen je taj zakonski rok a trgovac je na neki način da kažem uspeo da prevari potrošača, zaradio je enormni novac u tom trenutku, potrošač jeste oštećen i u tom slučaju gubi sva moguća prava da odustane od te kupovine“, rekao je Marko Dragić, Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine.

    Ukoliko dođe do prevare, trgovci za nezakonito poslovanje mogu dobiti kaznu i do 2 miliona dinara, a stručnjaci apeluju da svi građani koji smatraju da su prevareni, svoj slučaj prijave inspekciji rada ili policiji.

     

    Jedan telefonski poziv, primamljiva cena proizvoda ili poklon, mnoge su uveli u dugove. Reč je zapravo o telefonskim prevarama, u kojima su najčešća meta stariji građani, a prodavci se lažno predstavljaju kao radnici PIO fonda. U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje apeluju na građane da ne nasedaju na takve ponude, jer je u pitanju prevara, prenosi RTV.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]