• Pet promena koje očekuju đake u prestojećoj školskoj godini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Još nekoliko dana je preostalo do 1. septembra i početka nove školske godine.

     

    Za razliku od ranijih korona godina, roditelji su sada u mogućnosti da se potpuno posvete uobičajenim pripremama za školsku godinu, poput nabavke udžbenika i školskog pribora, ali i drugih stvari koje je neophodno završiti pred 1. septembar, piše Blic.
     
    Ipak, biće i određenih novina u osnovnim i srednjim školama.
     
    1. Korona mere
     
    Za razliku od prošle godine kada smo svakog petka u podne iščekivali odluku da li će deca naredne nedelje imati normalnu, kombinovanu ili onlajn nastavu, sada nema dileme. Svi đaci će potpuno normalno biti u učionicama, neće biti podeljenih odeljenja ni semaforskog modela. 
     
    Takođe, maske više nisu obavezne.
     
    2. Školski kalendar
     
    Kalendar za ovu školsku godinu je pretrpeo nekoliko izmena u odnosu na prethodne, kako za osmake, tako i za srednjoškolce. Učenici osnovnih škola, odnosno oni od prvog do sedmog razreda imaće 180 nastavnih dana, dok će školska godina za deset dana biti kraća osmacima koje čeka završni ispit i koji će imati 170 nastavnih dana.
     
    Upada u oči da osnovci neće imati jesenji raspust. Istina, tu je produženi vikend kada će se spojiti državni praznik 11. novembra sa subotom i nedeljom, dakle tri dana odmora, dok je prošle godine u tom periodu bio jesenji raspust od devet dana.
     
    Kada je zimski raspust u pitanju, srednjoškolci će u januaru 2023. nedelju dana manje provesti na planiranom zimskom odmoru, ali će zato, baš kao i osnovci, imati prolećni raspust što prošle školske godine nije bio slučaj.
     
    Ceo kalendar za đake u Vojvodini i ostatku Srbije možete pogledati OVDE.
     
    3. Novi test na maturi
     
    Još nije ozvaničeno, tek sledi donošenje konačne odluke, ali je izvesno da će mala matura koja je na programu od 21. do 23. juna 2023. godine pretrpeti promene.
     
    Testovi iz srpskog/maternjeg jezika i matematike ostaju nepromenjeni, ali će zato kombinovani biti modifikovan. Naime, do sada su đaci na kombinovanom testu odgovarali na 20 pitanja iz fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.
     
    Ubuduće, ako se potvrdi predlog prosvetnih stručnjaka, mali maturanti će moći da biraju jedan od pet gorepomenutih predmeta, samo njega će morati da spremaju i dobiće svih 20 pitanja iz njega. 
     
    4. Filozofija za osnovce
     
    U programu slobodnih aktivnosti koje đaci od petog do osmog razreda biraju od ove godine nalazi se i Filozofija sa decom, a ova aktivnost je na spisku za učenike sedmog i osmog razreda.
     
    Slobodne aktivnosti koje je pripremio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja podeljene su u dve grupe. U prvoj su programi namenjeni učenicima petog i šestog razreda, a u drugoj oni za đake sedmog i osmog razreda.
     
    Tako petaci i šestaci mogu da biraju sledeće aktivnosti: Vežbanjem do zdravlja, Životne veštine i Medijska pismenost. U grupi za sedmi i osmi razred su: Preduzetništvo, Moja životna sredina i Umetnost. Međutim, stručna društva su za petake i šestake pripremila i Domaćinstvo, Crtanje, slikanje i vajanje, Čuvare prirode, Muzikom kroz život i Sačuvajmo našu planetu, a za učenike sedmog i osmog aktivnost – Filozofija sa decom.
     
    Procedura po kojoj đaci biraju neku od aktivnosti podrazumeva da škola ponudi spisak, učenici i roditelji se pre izbora upoznaju sa ponuđenim programima.
     
    5. Spajanje razreda
     
    Od ove godine postoji mogućnost u osnovnim školama sa manje učenika da dođe do spajanja razreda i starijih osnovaca. Izmenama Zakona o osnovnom obrazovanju koje su zimus stupile na snagu, kombinovana odeljenja mogu da se formiraju i u predmetnoj nastavi, od petog do osmog razreda.
     
    U slučaju da je sastavljeno od učenika dva razreda, kombinovano odeljenje može imati do 15 đaka, a ukoliko je reč o spajaju tri ili četiri razreda onda je limit 10 učenika po odeljenju.
     
    Za sada nije poznato koliko je škola predložilo spajanje razreda.
     
    Prvog dana škole himna i štrajk
     
     
    Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić obelodanio je nedavno da će prvi nastavni dan u školama „početi kao i prošle godine, intoniranjem himne“, a da će se u klupama naći 65.200 učenika prvog razreda, što je broj „na nivou kao prošle godine“.
     
    Kao i prošle godine prvi dan će obeležiti štrajk dela prosvetara. Kako je najavljeno, očekuje se da časovi budu skraćeni na 30 minuta u oko 500 osnovnih i srednjih škola, a glavni zahtev prosvetnih radnika je povećanje plata za 20 odsto. 
     
    Dozvoljeni izleti i ekskurzije
     
    Izleti, ekskurzije i druga putovanja učenika i predškolca dozvoljena su i mogu skoro potpuno normalno da se organizuju. Pre puta, škole moraju da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva korone. Takođe, grupu na putovanju dužem od jednog dana mora da prati lekar, kako bi se na vreme otkrili eventualni simptomi i znakovi infekcije.
     
     
     

    Još nekoliko dana je preostalo do 1. septembra i početka nove školske godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija