• Petarde su opasne, lekari upozoravaju šta sve može da vam se desi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Mnogi Novu godinu ne mogu da zamisle bez petardi i vatrometa. Uvoz i prodaja se kontrolišu, pirotehnička sredstva mogu da prodaju samo ovlašćeni prodavci, a kupuju samo punoletni kupci. Međutim, svake godine beležimo desetine povređenih, a gotovo polovina ima manje od 16 godina. 

    Svake godine u vreme praznika isto upozorenje – bacanje petardi može da bude opasna zabava. Mogu da nastanu teške povrede šake, lica, očiju, usne..
    Načelnik plastične hirurgije u dečjoj klinici u Tiršovoj dr Ivan Rakić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da ove godine još nisu imali tu vrstu povreda.

    „Ove godine još nismo imali ozbiljnijih povreda, ne da smo imali nešto što je trebalo hirurški zbrinjavati ili decu smeštati u bolnicu. Zanimljivo je da ove godine takvih povreda još uvek nema kad smo ih svake godine do sada imali što pripisujem tome da u vreme pandemije nema šverca tj uvoza tih sredstava koji nemaju atest, koje su sumnjivog porekla, koje mogu da se ponašaju onako kako ne bi trebalo da se ponašaju“, objašnjava Rakić.

    Upozorava da povrede mogu da budu naizgled male opekotine, ali da može da dođe i do povrede lica, oka, kao i amputacije delova šake.

    „Ako se petarda ne koristi kako treba, ako se ostavi da pukne u ruci ili se da malom detetu koje to ne može da baci dešavaju se razne vrste povreda – najčešće teške povrede šake sa amputacijom prstiju, zatim, povrede lica, očiju, usne… Dešavalo se i da drugovi jedno drugom ubace petarde u jakne, pa da nastanu opekotine ili teške, razorne opekotine tkiva, generalno tamo gde petarda eksplodira“, objašnjava Rakić. 

    Kako sprečiti povrede prilikom upotrebe

    Napominje da deca ne treba da koriste petarde, ali da ukoliko to ipak čine, treba da se pridržavaju uputstva za upotrebu.

    „Ako već morate da bacate petarde kada ih bacate trudite se da koristite uputstvo koje za to postoji. Svaka petarda ima neki fitilj koji će goreti izvesno vreme, u tom vremenu treba petardu odbaciti od sebe  na mesto koje je sigurno, prazno ne prema drugima i ne prilaziti dokne eksplodira“, objašnjava Rakić.

    Dodaje i da deset odsto povreda dolazi i od prskalica koje nam, kako kaže, samo na prvi pogled deluju bezazleno.

    „Vrlo često se prskalice koriste u kućnim uslovima, u blizini jelke, zavese i može da dođe, ne samo do toga da one same opeku onoga ko je drži već da dođe do požara u kome će nastati povrede zbog gorenja zavese ili bilo čega drugog. Zato prskalice treba koristiti obazrivo, daleko od bilo čega zapaljivog“, objašnjava Rakić.

    Napominje da petarde ili prskalice ne treba davati maloj deci jer, kako kaže, mogu se uplašiti baciti i zapaliti zavesu, tepih ili bilo šta u kući.

    U slučaju da dođe do povrede, napominje Rakić, prvi korak je da se što pre jave u zdravstvenu ustanovu da bi se rana previla.

    „Ne pokušavajte sami da lečite dete. Vrlo često petarde kao eksplozivna sredstva ulaze dublje pod kožu. Dođite, lekar će pregledati dete, reći šta treba dalje da radite i onda ćete biti mirni i vi i mi“, zaključio je gost Jutarnjeg programa.

    Mnogi Novu godinu ne mogu da zamisle bez petardi i vatrometa. Uvoz i prodaja se kontrolišu, pirotehnička sredstva mogu da prodaju samo ovlašćeni prodavci, a kupuju samo punoletni kupci. Međutim, svake godine beležimo desetine povređenih, a gotovo polovina ima manje od 16 godina. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]