• Pištaljka: EPS preglede radnika plaća više nego što je traženo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije prošle godine je za sistematske preglede oko hiljadu zaposlenih u beogradskoj centrali firme izdvojilo čak 12 puta više novca nego godinu dana ranije, 2018. godine, iako se broj zaposlenih za koje je raspisana nabavka uvećao samo za četvrtinu, piše portal Pištaljka.
     
    Pobednička ponuda na tenderu, koju je dao dom zdravlja „Vizim“, iznosila je 11,5 miliona dinara, ali je EPS odlučio da ovu cenu ugovorom poveća na iznos od 18 miliona dinara, koliko je i nameravao maksimalno da izdvoji u tu svrhu i upravo na onoliko koliko je na početku javna nabavka bila i procenjena.
     
    Nekoliko meseci kasnije EPS je sa Vizimom potpisao još jedan ugovor, ovaj put za specijalističke preglede za radnike kojima je na sistematskim pregledima ustanovljeno da su im potrebni pregledi lekara specijaliste. I ovaj ugovor je potpisan po ceni većoj od ponuđene, za deset miliona dinara. Ugovor za specijalističke preglede bio je vredan 17,9 miliona dinara a ponuda je iznosila 7,6 miliona. Ovim poslom je osim čudnog uvećanja cene prekršen i zakon, zbog toga što je posao dobila ustanova koja je jedina mogla imati podatke o pregledima koji su potrebni jer je upravo ona te preglede i preporučila, navodi Pištaljka.
     
    Prema poslednjem finansijskom izveštaju, EPS beleži gubitak veći od milijardu dinara.
     
    Odgovorni u EPS-u tvrde da se ugovori zaključuju po procenjenoj vrednosti nabavke koja je veća od prihvaćene ponude na tenderu jer ne znaju tačan broj usluga koje im trebaju, pa zato navode samo okvirne količine.
     
    No, ovaj pokušaj EPS-a da opravda „pumpanje“ ugovora za lekarske preglede navođenjem okvirnih podataka pada u vodu pošto su za nabavku specijalističkih pregleda znali tačan broj potrebnih pregleda jer su nakon sistematskih pregleda imali listu radnika kojima je potreban lekar specijalista. Rok za završetak sistematskih pregleda, kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, bio je nekoliko meseci pre potpisivanja ugovora za specijalističke preglede.
     
    Pištaljka je pokušala da ustanovi da li i drugi državni organi zaključuju ugovore o lekarskim pregledima uz okvirnu procenu broja zaposlenih, prihvatajući da plate procenjenu vrednost nabavke, bez obzira na vrednost ponude. Za razliku od EPS-a, Agencija za restituciju je, na primer, tražila ponude za tačno 37 muškaraca i 137 žena, a grupa ponuđača u kojoj je bio i „Vizim“ ugovor je dobila za ponuđenu vrednost od 2,4 miliona dinara.
     
    U pisanom odgovoru Pištaljci, nadležni iz EPS-a objašnjavaju da će ukupna vrednost ugovorenih usluga zavisiti od konačnog broja izvršenih pregleda kao i da će plaćanje izvršiti prema stvarno izvršenim uslugama, a najviše do iznosa na koji je procenjena vrednost javne nabavke.
     
    Međutim, kada je Pištaljka od EPS-a zatražila podatke o realizaciji ugovora o sistematskim pregledima za prethodne dve godine, odgovor nije dobila. EPS je odbio da dostavi i podatke o tačnom broju zaposlenih u beogradskom centru u Balkanskoj ulici gde se nalaze sedišta EPS snabdevanja, „Obnovljivih izvora“ i uprave preduzeća, za čije zaposlene je i raspisan tender.
     
    U odgovoru Pištaljci, nadležni iz EPS-a umesto dostave tražene podatke tvrde da je sve po zakonu
     
    Javna nabavka sistematskih pregleda radnika EPS-a sredinom prošle godine sprovedena je i u drugim lokalnim centrima ovog javnog preduzeća. Kao i u prestonici, ugovori u Kraljevu, Kragujevcu i Novom Sadu sklopljeni su na iznos koji je EPS procenio, bez obzira na najnižu ponuđenu cenu. Ceo tekst Pištaljke čitajte OVDE.
     

    Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije prošle godine je za sistematske preglede oko hiljadu zaposlenih u beogradskoj centrali firme izdvojilo čak 12 puta više novca nego godinu dana ranije, 2018. godine, iako se broj zaposlenih za koje je raspisana nabavka uvećao samo za četvrtinu, piše portal Pištaljka.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]