Foto: flickr

Srbija

PKS: Ako neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će izgubiti 100 miliona evra

Izvor: 
FoNet Sub, 03/07/2021 - 17:43


Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da očekuje od Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo da donese odluku koja će biti u interesu privrede i svih njenih građana.

Tražili su da ta odluka ne bude u korist malog broja advokata koji preko leđa istih građana pokušavaju da oštete domaću privredu za blizu 100 miliona evra.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da tim tumačenjima Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga skupštinski odbor treba da stavi tačku  na mogućnost da neodgovorni advokati pljačkaju privredu.

"Kako drugačije nego pljačkom privrede, nazvati više od 200.000 tužbi koje su u ime izmanipulisanih građana pokrenuli pojedini advokati. Šta je ako nije 'pljačka' kada u tim parnicama građanin u slučaju pozitivne presude u proseku dobije 2.000 dinara, a advokat 42 puta više", naveo je Čadež.

 
On je dodao advokati preprodaju sudske predmete po ceni od 20 evra, tako da građani ni sami ne znaju da su uopšte deo bilo kakvog postupka.
 
"Sve ovo govori da niko, a naročito ne Skupština Srbije, ne radi na štetu građana, već na štetu neodgovornih advokata", kazao je Čadež i naglasio da u Evropskoj uniji važe ista pravila kao i u Srbiji kada je reč o bankarskim taksama.
 
Prema njegovim rečima, ako kojim slučajem ovi neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od oko 100 miliona evra.
 
"To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta. To će svakako dovesti do gašenja firmi i gubitka radnih mesta", rekao je Čadež i naglasio da to nije interes Srbije.
 MarketingNajnovije vesti