• PKS formirala Krizni tim za pomoć privredi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Privredna komora Srbije formirala je Krizni tim čiji je zadatak da pomogne privrednicima u rešavanju problema koje na terenu imaju kao posledicu događanja u Ukrajini, rekao je danas Tanjugu predsednik PKS Marko Čadež i pozvao privrednike koji imaju probleme da im se jave.

    „Od juče smo u organizaciji kriznog centra, postavljamo na sajt osnovne informacije, u vezi sa njegovim radom. Firme nas već zovu, neke među njima imaju ljude koji su tamo, neke plasiraju robu na tržište Rusije ili Ukrajine, a imaju logistički problem, neke pak ne mogu da naplate svoja potraživanja, jer imaju probleme sa bankama“, naveo je Čadež.

    Istakao je da je jutros razgovarao sa predsednicima privrednih komora koje su u okviru evropske asocijacije Evrokomore, da je održano vanredno zasedanje Borda direktora na kome se razgovaralo o tome kako da se pomogne kompanijama na terenu i kada je reč o razmeni informacija i najavljenim sankcijama Rusiji.

    Prema njegovim rečima, kompanije su sada u problemu jer nemaju jasne smernice na koji način da nastave svoje poslovanje i da je situacija na terenu takva da je otežano poslovanje naših kompanija sa Rusijom i Ukrajinom kako zbog problema u transferu novca, transporta i logistike, tako i zbog slabljenja tamošnje valute.

    Na pitanje kako će situacija u Ukrajini uticati na svetsku pa i našu ekonomiju i koje će grane biti najviše pogođene, rekao je da je to pitanje za milion dolara i da je teško sada preciznije reći kakve će sve posledice biti.

    „Sve zavisi od toga kako će se razvijati situacija na terenu, koliko će kriza trajati, kakvog će intenziteta biti, da li će se još više prelivati na finansijski sektor i hoće li doći do potpune obustave plaćanja između Ruske Federacije i ostatka Evrope i sveta. Možemo samo da se nadamo da kriza neće trajati dugo“, rekao je Čadež Tanjugu.

    Istakao je da je dobro što gas i dalje dolazi u Evropu, ali da se ne može znati kako će se dalje situacija odvijati i da je zato važno da se prati situacija na terenu kako bi moglo da se reaguje.

    Čadež je naglasio da je sada očigledno koliko je dobro što imamo ugovor o snabdevanju gasom koji nam daje neko vreme da možemo da ublažimo udar koji se oseća u celom svetu.

    Komentarišući kako bi se na snabdevanje hranom i cene hrane mogla odraziti činjenica da su Rusija i Ukrajina najveći izvoznici pšenice, Čadež je rekao da kada se pogledaju berze vidi se da su cene otišle u nebo, ali i da su cene žitarica i hrane i ranije konstantno rasle.

    „Neko može reći da ovo nama na neki način odgovara jer smo i mi izvoznici, ali to nije baš tako jednostavno. Ta pšenica i kukuruz (iz Srbije) se koriste za prehramnebu proizvodnju i proizvode više vrednosti, na kojima kompanije i privreda više zarađuju“, rekao je Čadež.

    Kako kaže, privreda Srbije može da se osigura na kratak i srednji rok, ali će dugoročno sigurno osetiti posledice globalne ekonomske krize izazvane zbivanjima u Ukrajini.

    On je dodao da se očekuje da EU izađe sa paketom mera podrške privredi, a što može biti dobar model i za Srbiju.

    Privredna komora Srbije formirala je Krizni tim čiji je zadatak da pomogne privrednicima u rešavanju problema koje na terenu imaju kao posledicu događanja u Ukrajini, rekao je danas Tanjugu predsednik PKS Marko Čadež i pozvao privrednike koji imaju probleme da im se jave.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija