• Plaćeniji od ministara: Koliko zarađuju direktori vladinih kancelarija u Srbiji?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Biti na direktorskoj poziciji u vladinim kancelarijama po pravilu donosi dobru zaradu, bolju nego na ministarskom pozicijama, gde prosek iznosi oko 125.000 dinara. Ono što je nepoznato jesu primanja bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji radi kao direktor Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom.

    Direktori kancelarija zarađuju u proseku oko 200.000 dinara što je nekih 40 odsto više od ministara u Vladi. Još kad je neko od direktora i penzioner za visokom penzijom, onda finansijskih problema nema, piše N1.

    Upravo to je slučaj direktora Kancelarije za borbu protiv droga Milana Pekića koji svakog meseca dobija dve zarade. Pored direktorskih primanja koja iznose 200.797,02 dinara mesečno. Pekić prima i za naše uslove izuzetno visoku penziju u iznosu od 107.000 dinara što je skoro tri puta više od proseka. Kada se sve sabere. Milan Pekić koji je penzioner od 2015. godine zarađuje 300.000 dinara mesečno.

    Prema dostupnim podacima registra Agencije za sprečavanje korupcije, Milan Latinović, direktor Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, je kao pomoćnik direktora zarađivao mesečno 113.500 dinara. Podataka o visini primanja na mestu v.d direktora još nema.

    Plata Milana Ravića, v.d. direktora Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, je prema izveštaju iz decembra 2022. godine 196.000 dinara.

    Slično je plaćen i Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, sa 191.726,25 dinara mesečno. Osim te plate kao deo tima za podršku pregovorima u okviru Ministarstva za evropske integracije zarađuje još 36.000 dinara.

    Ljubinko Stanojević, direktor Kancelarija za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije, zarađuje na mesečnom niovu okruglo 200.000 dinara.

    Podatak o imovinskoj karti Tomislava Nikolića, bivšeg predsednika Srbije, a poslednjih godina direktora Nacionalnog Saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, nema u pretrazi.

    U odgovoru koji je ru koji je Agencija za sprečavanje korupcije poslala portalu N1 navodi se da „Tomislav Nikolić, kao predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, nije javni funkcioner i ne podleže odredbama Zakona o sprečavanju korupcije jer koordinaciona tela koja formira Vlada radi usmeravanja pojedinih poslova iz delokruga više organa državne uprave, nisu organ javne vlasti. Samim tim, rukovođenje ovim Savetom ne predstavlja javnu funkciju koja bi bila evidentirana u registrima Agencije“.

    Navedeno je i da na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, po isteku tri godine od prestanka javne funkcije, podaci javnog funkcionera prestaju da se objavljuju na internet stranici Agencije.

    U izveštaju Gorana Matića, direktora Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, navedena je godišnja plata od 2.357.676,67 što kada se podeli sa brojem meseci dobija se suma 196.473 dinara.

    Biti na direktorskoj poziciji u vladinim kancelarijama po pravilu donosi dobru zaradu, bolju nego na ministarskom pozicijama, gde prosek iznosi oko 125.000 dinara. Ono što je nepoznato jesu primanja bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji radi kao direktor Nacionalnog saveta za saradnju sa Kinom i Rusijom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]