• Počela je primena Zakona o poreklu imovine – čiji će se prihodi proveravati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Primena decenijama najavljivanog Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu je počela. Na udaru su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu koja je za 150.000 evra veća od njihovih prihoda u isto vreme. Na razliku se obračunava porez od 75 odsto. Ministar finansija kaže da zakon jeste poreski, ali pre svega, antikorupcijski.

    Avioni, kamioni, novac, akcije, kuće, firme i sva imovina nedokazanog porekla, kod nas i u inostranstvu, predmet je unakrsne provere. U nju je, za sada, krenulo 20 inspektora, od najavljenih 60, piše RTS.

    „Oni su prošli potrebne obuke, dodatne obuke, mi to inače radimo sa MMF-om u okviru celokupne poreske reforme, tako da sa te strane kadrovski, personalno potpuno smo spremni za primenu tog zakona“, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

    Nezavisno od toga hoće li se ispostaviti da je imovina stečena zakonito ili ne, na nju se obračunava porez od 75 odsto. Na primer za imovinu od milion evra, porez je 750.000 evra. Koliko unazad će sezati provere, zakon nije ograničio.

    „Postoji definisan u jednom drugom zakonu, radi se o Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji kaže da je apsolutna zastarelost utvrđivanja poreske obaveze deset godina“, rekla je Nataša Todorović iz Udruženja poreskih savetnika Srbije.

    Ako inspektori posumnjaju da postoji i krivična odgovornosti, obaveštavaju policiju i tužilaštvo. Tada imovinu sud može i da oduzme.

    Pre osam godina Poreska uprava je prvi put saopštila da je otkrila više od 600 lica čija imovina, znatno premašuje prihode.

    Procenjeno je i da bi u krugu takvih vlasnika moglo da se nađe oko 10.000 građana. Da li je i to polazna baza za specijalizovani poreski tim, ko će prvi biti na udaru i kada bi mogli da očekujemo prva rešenja sa novim visokoprocentnim porezom?

    Iz Poreske odgovor još nije stigao

    Primena decenijama najavljivanog Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu je počela. Na udaru su svi koji su u roku od tri godine stekli imovinu koja je za 150.000 evra veća od njihovih prihoda u isto vreme. Na razliku se obračunava porez od 75 odsto. Ministar finansija kaže da zakon jeste poreski, ali pre svega, antikorupcijski

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]