• Počela sednica Kriznog štaba, moguća dva scenarija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija u zemlji, počela je jutros u osam sati.

    U poslednjih nekoliko dana raste broj novozaraženih, raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, na respiratorima, a više je i prvih pregleda u kovid ambulantama domova zdravlja.

    Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović rekao je za Tanjug da popuštanja mera neće biti i da su danas moguća dva scenarija.

    Jedan je da postojeće mere ostanu na snazi uz pooštrenu kontrolu, a drugi je da dođe do pooštravanja mera u pojedinim gradovima koji prednjače po broju zaraženih, poput Arilja, Vranja, Kraljeva, pa čak i Beograda.

    On je naveo da se među članovima medicinskog dela Kriznog štaba mogu čuti predlozi da se skrati vreme ugostiteljskih objekata, ali da ima i onih koji su za to da se tokom vikenda ugostiteljski objekti potpuno zatvore.

    „To ima dve strane medalje. Ako zatvorite ugostiteljske objekte, mladi će da organizuju žurke van svojih mesta i stvaraju se uslovi za širenje infekcije. Zato je na prvom mestu važna rigorozna kontrola“, rekao je Tiodorović.

    Napominje da će biti analizirana i situacija u srednjim školama i višim razredima osnovnih, što se tiče zaraženih među učenicima, ali i profesorima.

    „Razmatraćemo da li ćemo ostati pri tome da, ukoliko se u grupi pojave dva međusobno povezana slučaja, cela grupa prelazi na onlajn ili ćemo doneti odluku da u pojedinim gradovima sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola pređu na onlajn“, rekao je on.

    Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić protivi se skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata jer, kako kaže, ne zavisi dokle će lokali da rade već da li se poštuju mere.

    On je ukazao da će veliki broj ljudi koji rade u ugostiteljskom sektoru ostati bez posla jer će raditi samo jedna smena.

    Jovanović: Medicinski deo Kriznog štaba za pooštravanje mera

    Virusolog Tanja Jovanović izjavila je da je medicinski deo Kriznog štaba doneo neke preporuke za pooštravanje mera i istakla da je do povećanja broja obolelih od korona virusa došlo zbog nepoštovanja mera.

    „Ne postoji odgovornost ni na individualnom ni na kolektivnom nivou i sve dok se ovako ponašamo broj obolelih će rasti“, rekla je Jovanović sinoć za RTS.

    Ona je ukazala na značaj masovne vakcinacije i apelovala na građane da poštuju mere kako bi se uspostavila kontrola nad epidemijom.

    Prema njenim rečima, problem pravi dugotrajna cirkulacija virusa u populaciji, jer virus „želi da opstane u sredini“, a nepoštovanjem mera se povećava njegova transmisija.

    Zbog toga se, kako je navela, javljaju nove mutacije do akumulacije mutacije i promena nekih osobina virusa.

    „Registrovali smo tri preteća soja virusa, kod nas je od tih pretećih britanski soj, on se promenio u onoj strukturi koja omogućava virusu da uspešno inficira ćeliju, da uspešno uđe u ćeliju, razmnoži se i oslobodi se iz nje“, rekla je Jovanović.

    Kako je objasnila, ishod takve promene virusa je povećana količina u respiratornim sekretima koji se izlučuju u spoljašnju sredinu i zbog toga je transmisija mnogo veća.

    Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, na kojoj će se razmatrati aktuelna epidemiološka situacija u zemlji, počela je jutros u osam sati.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]