Novac
Srbija

POČELI PREGOVORI O MINIMALCU: Svega 15 odsto poslodavaca je za povećanje minimalca

Izvor: 
B92/Prva Ned, 30/08/2020 - 10:59Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije počeli su pregovore o minimalnoj ceni rada za 2021. godinu, a završni razgovori zakazani su za 14. septembar.

Prva runda pregovora je završena - dogovor nije postignut. Kako će teći razgovori u naredne dve nedelje i šta bi bilo najbolje prihvatljivo rešenje? O ovome su za TV Prva govorili Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije i Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost.

Predlog sindikata je da se minimalna zarada sa 30.000 poveća na 37.500 dinara, odnosno da minimalna cena rada po satu poraste sa 172,5 na skoro 217 dinara.

"To je poznata procedura utvrđivanja minimalne zarade koja nije naša specifičnost nego evropska praksa. Do nje se dolazi preko nekih šest indikatora - od kretanja društvenog proizvoda, inflacije, zaposlenosti, kretanja produktivnosti, do tog socijalnog kriterijuma koji se bavi time da li je ta minimalna zarada dovoljna za pristojnu egzistenciju tročlane porodice ", rekao je Zoran Stojiljković.

Dodao je da zatim pregovara o tim kriterijumima i pokušava da dođe do kompromisa između socijalnih partnera, poslodavaca i reprezentativnih sindikata, a vlada posreduje.

Ljiljana Pavlović naglasila je da Unija poslodavaca uobičajeno u ovo vreme organizuje šire konsultacije sa privrednicima i da uzimaju u obzir da uključe dijalog poslodavce iz različitih regiona i iz različitih preduzeća, kako bi videli kakvo je njihovo mišljenje po pitanju rasta minimalne cene rada.

"Ova godina je donela to da svega 15 odsto poslodavaca jeste za rast minimalne cene rada. Uobičajeno, prethodnih godina, to je bilo na granici od oko 50 odsto", rekla je ona.

Pavlović je dodala i da je to direktno u vezi sa koronavirusom, odnosno padom prometa i krizom, a da zbog toga poslodavci nisu u mogućnosti da isplaćuju veću minimalnu cenu rada.

 
MarketingNajnovije vesti